Ange ditt sökord

Annons:

Underlivssvampen kommer tillbaka

Stämmer det att svampinfektioner i underlivet börjar i magen? Jag har mycket känslig mage som ofta är sur; kan det ha något samband med svampen? Kan saliven vara orsak till svamp vid oralsex? Har fått svampinfektion nästan en gång varje månad under två års tid. Det började med en infektion som behandlades med Flagyl. Efter behandlingen blev jag väldigt irriterad och det är irritationer som återkommer. Jag har behandlat med Paveryl och liknande men det kommer alltid tillbaks. Finns det tabletter som behandlar utan att ge en ny infektion? Min sambo blir också irriterad då och då; får han också svamp? Kan svamp förväxlas med herpes? Kvinna, 29 år

Doktor Anders Hallén svarar: Den jästsvamp som infekterar kvinnors vagina kommer från tarmen. Svampen hör till den normala tarmfloran. Surhetsgraden i magen, eller för den delen i slidan, spelar igen roll. Det finns tablettbehandling för svampen i slidan som kan ge bättre effekt, men inte heller den kan för alltid utrota svampen.
Om ni har samlag när du har svampen i slidan kan din partner få svampinfektion under förhuden. För män är den ett mindre bekymmer – vi tvättar oftast bort den med vatten. Får han mycket besvär kan han låna lite av din svampsalva.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: