Underlivssvampen kommer tillbaka

Underlivssvampen kommer tillbaka

Underlivssvampen kommer tillbaka

Stämmer det att svampinfektioner i underlivet börjar i magen? Jag har mycket känslig mage som ofta är sur; kan det ha något samband med svampen? Kan saliven vara orsak till svamp vid oralsex? Har fått svampinfektion nästan en gång varje månad under två års tid. Det började med en infektion som behandlades med Flagyl. Efter behandlingen blev jag väldigt irriterad och det är irritationer som återkommer. Jag har behandlat med Paveryl och liknande men det kommer alltid tillbaks. Finns det tabletter som behandlar utan att ge en ny infektion? Min sambo blir också irriterad då och då; får han också svamp? Kan svamp förväxlas med herpes? Kvinna, 29 år

Doktor Anders Hallén svarar: Den jästsvamp som infekterar kvinnors vagina kommer från tarmen. Svampen hör till den normala tarmfloran. Surhetsgraden i magen, eller för den delen i slidan, spelar igen roll. Det finns tablettbehandling för svampen i slidan som kan ge bättre effekt, men inte heller den kan för alltid utrota svampen.
Om ni har samlag när du har svampen i slidan kan din partner få svampinfektion under förhuden. För män är den ett mindre bekymmer – vi tvättar oftast bort den med vatten. Får han mycket besvär kan han låna lite av din svampsalva.

Teman: 
 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress