Ange ditt sökord

Annons:

Tror jag lider av social fobi

Jag tror att jag lider av social fobi. Jag har jättesvårt att ta kontakt och prata med människor även fast jag skulle vilja. Även på jobbet där jag umgås med mina kollegor och brukar gå och äta lunch med dem. Jag sitter nästan alltid tyst och vågar inte säga något, har också väldigt svårt att komma på vad jag ska säga. Detta gör att jag känner mig väldigt obekväm och det känns som att de som jag umgås med också känner sig obekväma i situationen pga att jag är så tystlåten. Önskar att jag skulle kunna slappna av och våga vara med i konversationerna. Vad finns det för behandlingar för att försöka komma till rätta med detta? Är det psykolog som gäller, eller finns det även någon typ av medicin som kan hjälpa? John (33år)

Det du beskriver kan mycket väl vara förenligt med Social Fobi. Social Fobi är ett ångestsyndrom. Behandlingen består i första hand av KBT (Kognitiv beteendeterapi) och i andra hand av medicinering med s.k. antidepressiva, serotoninpåverkande läkemedel. Vid behov kan man kombinera de två behandlingarna. En bra källa till mer information är www.angest.se och boken ”Fri från oro, ångest och fobier” av Wisung/Larsson (ca 40:- i pocket).

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 18 april, 2011

Liknande frågor

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Depression & Ångest

Tillväxthormon

Hej, Jag är 17 år, snart 18, och tycker det är jobbigt psykiskt och är inte nöjd med min längd på 171 cm som kille Jag undrar om det är möjligt och om läkare skriver ut tillväxthormon till en person som mig? Tack på förhand. Linus, 17 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!