Ange ditt sökord

Annons:

”Sömnproblem” – Norska KIRSTEN (62) kan ikke sova og skriver på norsk-svensk:

Jeg ligger vaken til 4-5 på morgonen, sover sen länge, om jeg kan, men vakner flere gånge. Jeg har användt indsomningsmedicin från och till i flere år, men nu fungerer det ikke längere. Jeg är så tröt och okoncentreret hele tiden, tiden flyter ut for mig, og jag kommer ihåg dårligt. Jeg tar typ Cipramil 2 tabletter varje dag, men tanken på at alting er likgiltigt egentlig, lämnar mig sällan Jag ved faktisk inte vad jag skal ta mig till; kanske är det så att bli äldre. Om du kan hjälpa mig med detta är jag tacksam.

Skrivet av Hjortsberg…
Sömnstörningar när vi blir äldre är vanligt. Du har ju under många år haft problem med din sömn och tagit sömnmedel. Det kan betyda att din ”sömnklocka” har kommit i ”olag” och att det inte hjälper om du nu äter mer medicin. Det finns sömnkliniker (t.ex dr Jerker Hetta i Uppsala) som på remiss kan undersöka patienter och ge råd och behandlingar för att återställa en störd nattsömn och en störd sömnklocka. Be din läkare om en remiss.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: