Ange ditt sökord

Annons:

Svettallergi?

Fick för ett tag sen mycket svår klåda av utslag på hela ryggen, mest uppe på skuldrorna men en hel del röda runda utslag ända ner till midjan. Jag hade jobbat hårt en halv dag och varit mycket svettig särskilt på ryggen, tog på Inotyolsalva och det hjälpte. Utslagen satt kvar i flera dagar. Jag gick till vårdcentralen men ingen där kunde säga vad det var. Det var inte nässelutslag i alla fall.

Nu har det hänt ett par gånger till att jag jobbat så hårt och blivit svettig, och det har börjat klia. Då tar jag av mig de fuktiga kläderna med en gång.
Har ibland små prickar på överarmarna – bältros. Får det bara när jag är stressad. Jag hade några sådana prickar på överarmarna då, också när jag fick utslagen på ryggen. Jag tar två Zyrlex om dagen och sniffar i mig dubbla doser Rinocort turbohaler, mot vasomotorisk rinit. Jag är även glutenintolerant.

Den vanligaste reaktionen man får vid ansträgning och svettning är en form av nässelutslag som kallas kolinergisk urticaria. Dessa utslag sitter dock bara i några timmar. Allergi mot svett har jag inte hört talas om, svett innehåller ju i princip bara salt och vatten som inte kan ge allergiskt kontakteksem. Det kan ha rört sig om ett irritativt eksem som orsakats av värme och friktion med svettning.
Bältros är en virusinfektion orsakad av en reaktivering av vattkoppsvirus. Utslagen sitter halvsidigt med stora ofta blodfyllda blåsor och svår värk. Jag tror inte du menar bältros.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: