Svampinfektion och herpes

Svampinfektion och herpes

Svampinfektion och herpes

Sign. S (kvinna 32) är desperat: Jag har sedan några år haft täta svampinfektioner, vilket gör att jag blir skör i underlivet. Två graviditeter på varann har inte gjort saken bättre. Men nu kom dödsstöten. Jag fick diagnosen herpes simplex 2 i april (fast jag lever i relation sen 6 år) och har nu mitt fjärde utbrott. Mitt recept på Valtrex är slut och jag får inte någon tid så att jag kan få ett nytt. Jag skäms så mycket så jag vägrar gå till min ordinarie husläkare. Allt är bara nattsvart just nu.... Det känns som om hela mitt underliv har vittrat sönder. Har även någon typ av eksem som gör att det kliar mycket. Jag har ingen gynekolog som tar mina problem på allvar. Vad ska jag göra? Det gör ont!
Överläkare Anders Hallén svarar:
Din nyupptäckta herpes kan du ha haft länge utan att den märkts. Om man har herpes och svamp samtidigt kan det vara så att den ena dra igång den andra. Det är alltså viktigt för dig att du får hjälp av din doktor att reda ut vad som är vad så att infektionerna blir rätt behandlade.

Det är ingen mening att behandla svamp med herpesmedicin. Om du sen får hjälp av din husläkare, en gynekolog eller en hudläkare spelar ingen roll. Och inte är detta nåt att skämmas för – vanligare infektioner får man leta efter och det finns bra behandling som även kan tas förebyggande.

Teman: 
 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress