Ange ditt sökord

Annons:

Svamp och/eller eksem?

Hej!

För ca två månader sedan började det klia i båda mina armhålor som yttrade sig likt runda rodnader. Jag slutade omedelbart använda deoderant samt med rakning då klådan och rodnaden ökade med tiden och nu ser de mer ut som två stora runda kartor med ca 15 cm i diameter. Kanterna runtom kliar mest och utslagen har spridit sig som små röda, pyttesmå blåsor på armar, hals och bröst men framför allt i armböjsvecken.

Igår besökte jag en läkare som ställde diagnosen svampinfektion i huden (ingen odling) och sa att jag skulle pröva salvan Pervaryl i en vecka. Om det inte fungerade skulle jag använda en eksemsalva istället.

Salvan har visserligen minskat på klådan över ben och underarmar men däremot ökar den mer över hals med sveda efter jag har smetat på salvan. I armhålorna känns det mycket uttorkat just nu, vilket ger en obehaglig sveda, ibland klåda med mycket fjälliknande över dessa rodnader, speciellt i kanterna.

Läkaren var osäker på om det handlade om eksem på resten av kroppen och att svampinfektionen i armhålerna har orsakat detta.
Det har inte spridits till ansikte än så länge förutom att jag har en eksemliknande liten torr yta vid ena ögonvrån och torrhet under näsan. (Dessa kliar dock inte och jag har inte smörjt in någon salva på de områderna.)

Salvan torkar ut utslagen, vilket jag antar är bra, men problemet är att jag har i vanliga fall mycket torr hy och undrar om jag skall använda någon kräm på den övriga huden som utgör en ganska liten del av den hud som INTE är drabbad. Jag hade eksem när jag var liten och jag har inte varit i kontakt med något husdjur.

Jag undrar om ni vet vad detta kan röra sig om?

Är det en risk att använda Pevaryl på eksemområderna om det nu är eksem?

Finns det andra förebyggande medel som man kan använda sig av? Är olivolja och havssalt bra att använda sig av på huden?

Vore mycket tacksam över svar!
MVH Nathalie

Har man haft eksem som liten (sk böjveckseksem), har man en ärftlig belastning för att huden är torrare än normalt och kan inte behålla sin fuktighet på ett normalt sett. Många gånger kan man få mer besvär under vintern när luften är torr och kylig. Hudvecken kan börja klia och "torka" och eksemet kommer tillbaka. Ibland just i hudvecken kan man få en jästsvampsinfektion, som i sig kan förvärra hudbesvären. Pevaryl är en svampdödande kräm och inget farlig att använda även ifall det skulle "bara" vara eksem. Vill Du ha en bättre effekt mot såväl klådan, eksemet och svampinfektionen kan man gärna använda t.ex Cortimyk eller Daktacort från Apoteket. Bra att kombinera med en mjukgörande kräm, kanske innehållande propylenglykol för att få en svamp- och bakteriehämmande effekt, modell Propyless, Propyderm eller Propysal från Apoteket. Att använda olivolja blir bara "fett" och lägger sig som en hinna på huden som inte går in. Kan på sikt även orsaka kontaktallergi. Blir Du inte klart förbättrad på 2 veckor, tycker jag Du igen tar kontakt med Din behandlande läkare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 januari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!