Ange ditt sökord

Annons:

Svåra sömnsvårigheter

Hej.
Min 30-åriga sambo har stora sömnsvårigheter som jag oroar mig för enormt. Vi har nu varit tillsammans i 2 år och bott ihop i ett och ett halvt år. Under hela denna tid har hans sömnproblem funnits där. Vi har försökt med mycket. Han har provat olika naturläkemedel utan resultat, min mammas tips om att dricka mjölk innan man går och lägger sig har heller inte funkat. Det var en period då han inte tränade och när han började träna så kunde han somna mycket lättare. Men detta varade bara en kortare period. Han tränar nu kontinuerligt 3-4 gånger i veckan och har fortfarande stora sömnproblem. Med sömnproblem menar jag att han kan vara vaken i 2 dygn i sträck. Ibland efter 2 nätters sömnlöshet kan han somna i 20 minuter och sedan vakna för att inte kunna somna om igen. Så han försöker och han kan känna trötthet i kroppen men ändå inte somna.

Han studerar vid universitetet och vi har pratat om stress i skolan. Vissa perioder har det såklart varit mer i skolan än andra. Men nu har han det relativt lugnt i skolan och sömnproblemen finns där ändå. Han har testat att gå och lägga sig fast han inte är trött och även struntat i att gå och lägga sig om han inte är trött. Men det resulterar alltid i att han är vaken hela natten.

Jag tror inte han har så mycket problem i familjen och i vårat förhållande heller. Men det är klart att hans sömn påverkar vårat samliv. Han blir lätt trött, grinig och orkar inte göra mycket på dagarna vilket kan resultera i dispyter mellan oss. Han orkar inte ta itu med vardagliga sysslor och ofta blir skolan lidande pga. detta.

Han var till en läkare i sommar angående sitt problem. Men läkaren var då för stunden mer intresserad av att ta tester för svininfluensan och hans sömnproblem kom då i skymundan. Min sambo är ingen som gärna springer hos läkare och jag fick övertala honom en lång tid innan han väl for dit.

Jag har hört att det är farligt att inte få den sömn som man behöver. Jag ser dessutom hur olycklig min sambo är och vill kunna hjälpa honom. Finns det något jag kan göra? Finns det någon läkare som är specialiserad på detta? Eller finns det några andra tips vi kan ta till som vi inte redan har provat?

Hej!
Du skriver för att få råd och stöd i en situation som naturligtvis är påfrestande för både dig och din sambo. När man har det jobbigt kan man välja att stoppa huvudet i sanden och tänka att det löser sig av sig själv eller så försöker man angripa problemet. Du har valt att söka hjälp för din sambos räkning vilket visar att du är mån om honom.
Du beskriver att du lever med en man som har långvariga sömnproblem som han hittills inte lyckats få hjälp med. Detta har inverkan på ert liv tillsammans då han blir trött och grinig och orkar mindre vilket orsakar dispyter er emellan. Det har också konsekvenser för andra delar av hans liv, du nämner bland annat att hans utbildning blir lidande. Du uttrycker att du känner dig orolig över din sambo och konsekvenserna för hans hälsa på längre sikt. Han verkar olycklig skriver du också och undrar om det finns något du kan göra för din sambo och om det finns professionell hjälp att tillgå.
Man räknar med att cirka en tredjedel av Sveriges befolkning någon gång har sömnsvårigheter. Det är visserligen individuellt vilket sömnbehov man har men en längre tids sömnproblem är påfrestande både fysiskt och psykiskt. Det är vanligt att man blir nedstämd och retlig till följd av sömnbristen.
Frågan är när sömnproblemen startade, var det i samband med någon förändring i din sambos liv eller har det varit likadant hela livet för honom? Hur beskriver han själv sina problem? Sömnproblem hänger ofta samman med stress. Han är student och det är i allmänhet en period i livet som ställer höga krav. Vi kan vara olika känsliga för de omständigheter som studierna innebär. Kan din sambos problem höra ihop med studierna? Trivs han med sina studier och känner att han är på rätt väg? Har han ett umgänge i eller runt studierna som kan ge trygghet?
Förstår din sambo hur orolig du är och oroar han sig själv lika mycket? Anledningen till den reflektionen ligger i att du beskrev att han gått till en läkare efter mycket tjat från din sida. Det du kan göra är att vara tydlig med din oro och med att du tar problemen på allvar. Men sedan är det hans vilja som måste ligga bakom att söka hjälp.
Om din sambo har följt råd om egenvård kring sömnproblem och problemen kvarstår så kan det vara klokt av honom att söka professionell hjälp. Med så långvariga problem som du beskriver så verkar det viktigt att han får hjälp att reda ut orsakerna då det finns många fler frågor att ställa. Det kan finnas medicinska orsaker som behöver avhjälpas med medicinering. Det är sådant som en läkare måste undersöka.
Han kan som student söka sig till universitetets studenthälsa. Där brukar man vara bekanta med den här typen av svårigheter. Det framgår inte av ditt mail var det är ni bor. Stockholms Studenthälsa har en informativ hemsida som är tillgänglig för alla och dit kan han också söka om han studerar i Stockholm. Andra universitet och högskolor har också studentmottagningar där man kan få medicinsk och psykologisk hjälp. Vill han söka för sömnproblem så finns det specialistmottagningar på flera sjukhus men ofta är det ändå en bra idé att börja där det är närmast, på Studenthälsan eller på Vårdcentralen. Därifrån kan man sedan få en remiss för vidare specialistvård om det skulle behövas.
Det är ju som du beskriver att svårigheter att sova orsakar brister i humör och ork. Det är klokt av dig att söka hjälp för din sambo eftersom det berör er båda och ert gemensamma liv. Du kan hjälpa genom att stötta honom att söka hjälp och genom att finnas där. Han tycks redan ha ett stort förtroende för dig och det finns inte anledning att tro annat än att han kommer till rätta med sina svårigheter om han dessutom får professionell hjälp.

Du och din pojkvän kan även kontakta oss på Nationella hjälplinjen. Det är anonymt och kostnadsfritt. Vi har öppet alla dagar mellan 13.00 och 22.00 och vårt telefonnummer är 020-22 00 60.
Med vänlig hälsning
Nationella hjälplinjen

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Mage & Tarm

Får ont i magen av stress. Vad kan jag göra?

Jag har senaste tiden haft väldigt ont i min mage. Jag har precis börjar plugga och har känt mig mer stressad än vanligt. Jag äter som vanligt men får under de stressiga perioderna väldigt mycket magknip. Ibland så mycket att jag har svårt att koncentrera mig. Vad kan jag göra?

Sömn & Stress

Svårt att sova. Vad ska jag göra?

Jag har under en period haft väldigt svårt att sova. Jag vill helst inte börja med receptbelagda sömntabletter då jag är rädd för att bli beroende. Finns det något annat receptfritt alternativ som jag skulle kunna testa?

Sömn & Stress

Symtom på sömnapné

Hej! Min man har andningsuppehåll när han sover. Flera gånger per timme och uppehållet kan vara oroväckande länge vilket gör att jag måste putta på honom för att se så han börjar andas igen. Han snarkar mycket och det låter ansträngande för honom. Han vaknar till ibland av detta men det kommer han inte ihåg. Han är också väldigt trött på morgonen, 44 år. Undrar om detta kanske kan vara sömnapné?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: