Stefan (20) har sedan 5 år tillbaka haft hudsjukdomen psoriasis och är deprimerad:

Stefan (20) har sedan 5 år tillbaka haft hudsjukdomen psoriasis och är deprimerad:

Stefan (20) har sedan 5 år tillbaka haft hudsjukdomen psoriasis och är deprimerad:

Jag mår sämre och sämre ju längre tiden går. Ibland försvinner utslagen, men jag mår dåligt i alla fall. Jag har ätit antidepressiv medicin i ett år och det funkade väl lite grann tror jag (har svårt att riktigt säga hur jag mår egentligen). Nu känns som att livet är hopplöst, får ingenting gjort, orkar inte söka arbete och ibland känns det jobbigt att träffa folk förutom vänner. Jag har t.ex åkt på charterresa två gånger och tycker det är skitjobbigt. Jag mår dåligt en hel vecka som egentligen ska vara underbar. Jag har panikångest en hel vecka och vill åka hem. Det kanske har och göra med att jag hade svårt att sova borta som liten. När jag pratar om mina problem med familj och vänner känns det också hopplöst. Min mor vill hjälpa mig, men jag tackar nej. Och samtidigt vill jag inte göra något själv. Det är för jobbigt på något sätt att söka hjälp. Jag skulle vilja ha ett mail tillbaka vad det är för fel. Hälsningar från en kille som tycker livet många gånger är värdelöst.
Skrivet av Anders Hallén...
Du har uppenbarligen en jobbig period och i första hand behöver du hjälp av en psykiater.

Du har fått den vanligaste av hudsjukdomar, psoriasis, som drabbar ca 2% av alla människor. I grunden är det en ärftlig sjukdom. Någon botande behandling finns inte; däremot finns flera behandlingsalternativ som kan hålla sjukdomen i schack.

Vår hud är en viktig kontakt- och signalyta mot omgivningen och ingen är helt opåverkad av en sjukdomsprocess i huden. Ibland kan det vara bra att få träffa andra med samma besvär och det finns en stor och aktiv patientförening för psoriatiker – Psoriasisförbundet. De har lokalföreningar på många orter. Du hittar dem på webben.

Forumdoktor Christer Hjortsberg, spec i Allmänmedicin, kompletterar: Du har redan uppenbarligen kontakt med Psykiatrin eftersom du har en antidepressiv medicinering.

Dina besvär och din situation talar för att det sannolikt är en Depression som du lider av. Det som nu återstår är att bedöma om du har rätt TYP av medicinering, om du har rätt DOS av din medicin samt om du behöver komplettera din behandling med Psykolog-samtal och s.k Kognitiv terapi.

Det är nog även alldeles korrekt att din Hudsjukdom förvärras när du mår sämre och det kan ju i sig även vara en måttstock på din psykiska hälsa. Tala med din läkare om din behandling; den kanske behöver omprövas eller justeras eller kompletteras för att detta skall kunna bli bra för dig igen. Ge inte upp – detta kommer att lösa sig bra. Lycka till!

Teman: 
 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress