Ange ditt sökord

Annons:

Sprickor i mungipan som inte läker

Hej
Jag är en 40-årig kvinna som har fått spricka i ena mungipan för nästan två månader sedan. På apoteket sa personalen att det berodde på kylan så jag smörjde in med fet kräm. Men det tycks inte bli bättre utan bara försämras och nu har jag fått röda fläckar samt en spricka även på andra sidan. Så fort det börjar läka spricker det igen.
Jag vet inte vad det beror på och hur jag skall behandla det?
Det gör ont och ganska besvärligt.

Många gånger beror det på eksem, men ibland kan vissa bakterier ha "bitit sig fast" i huden och dessa underhåller det hela så det inte vill läka. Det kan vara värt att använda t.ex Cortimyk eller Daktacort från Apoteket, som innehåller svag kortison tillsammans med svampo- och bakteriedödande medel. Smörj med 2 gånger dagligen i 1-2 veckor och sen med urglesning av applikationerna (1 gång/dag - varannan dag - 2 gånger i veckan med en nedtrappning varje vecka). Kombinera gärna med fet kräm modell Repair.
Skulle Du inte alls bli bättre kan det vara värt att be Din husläkare titta till hudbesvären och eventuellt ta ett blodtest, då hudbesvären i mer sällsynta fall kan ha samband med en blodbrist.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 12 mars, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: