Ange ditt sökord

Annons:

Sprickor i mungipan som inte läker

Hej
Jag är en 40-årig kvinna som har fått spricka i ena mungipan för nästan två månader sedan. På apoteket sa personalen att det berodde på kylan så jag smörjde in med fet kräm. Men det tycks inte bli bättre utan bara försämras och nu har jag fått röda fläckar samt en spricka även på andra sidan. Så fort det börjar läka spricker det igen.
Jag vet inte vad det beror på och hur jag skall behandla det?
Det gör ont och ganska besvärligt.

Många gånger beror det på eksem, men ibland kan vissa bakterier ha "bitit sig fast" i huden och dessa underhåller det hela så det inte vill läka. Det kan vara värt att använda t.ex Cortimyk eller Daktacort från Apoteket, som innehåller svag kortison tillsammans med svampo- och bakteriedödande medel. Smörj med 2 gånger dagligen i 1-2 veckor och sen med urglesning av applikationerna (1 gång/dag - varannan dag - 2 gånger i veckan med en nedtrappning varje vecka). Kombinera gärna med fet kräm modell Repair.
Skulle Du inte alls bli bättre kan det vara värt att be Din husläkare titta till hudbesvären och eventuellt ta ett blodtest, då hudbesvären i mer sällsynta fall kan ha samband med en blodbrist.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 12 mars, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!