Ange ditt sökord

Annons:

Solning och kortison vid eksem

Det är så att jag har eksem i ansiktet som stundvis vätskar. Jag använder mig av recepfri kortison när det är som värst och annars av mjukgörande. Finns det nån fara med att vistas i solen när man smörjt in sig med dessa krämer?

Som tumregel gäller att man inte bör smörja in sig med kortisonkräm precis innan man solar. Det kan ge upphov till ojämn pigmentering i ansiktet. Föreslår att du före solning inte smörjer med kortisonkräm utan gör det på kvällen istället. Och när det gäller ansiktet är det viktigt att bara använda kortison om en läkare bedömt att det är rätt behandling, eftersom huden är så tunn där samt att vissa hudåkommor till exempel rosacea förvärras av kortison. Det är också viktigt att följa ett schema och inte använda det för länge, samt att använda så svag kortison som möjligt. Det finns alternativ till kortison vid långvariga eksem i ansikten.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Tetralysal

Hejsan! Jag är en kille som har kraftig acne och min läkare har ordinerat mig Tetralysal (lymecyclin). Eftersom det är ett antibiotikum undrar jag om man kan dricka alkohol samtidigt som man intar dessa?

Hud & Hår

Smärta vid beröring

Hej!Jag får ibland områden på huden, kan variera från 4-5 cm i diameter upp till 20 cm, där jag upplever smärta vid beröring, och ibland värker det till utan beröring, i just det området. Det hela känns alltså som om huden blivit överkänslig för beröring. Det brukar vara några dagar, och sedan försvinna. Det dyker upp på helt olika ställen på kroppen, med några månaders mellanrum. Det syns inget på själva hudpartiet i sig, det ser helt normalt ut. Vad beror detta på? Tacksam för svar.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: