Ange ditt sökord

Annons:

Snabbaste hjälpmedlet för att sluta röka?

Jag ska opereras och får inte operationstid för än jag har varit rökfri en viss tid. Läkaren sa att jag kunde få läkemedlet Champix för att få hjälp att sluta röka. Jag vill gärna opereras så snabbt som möjligt och är Champix det snabbast sättet att klara av att vara rökfri eller finns det andra sätt? Jag har tidigare prövat nikotinplåster och tuggummin men inte lyckats sluta. Nils 59 år

Nils,
Vid planerade operationer av icke livshotande åkommor blir det allt vanligare att det krävs rökfrihet. Sövning och en operation innebär alltid en viss risk och risken för komplikationer är avsevärt större för rökare. ). I flera stora dubbelblinda (=vare sig patient eller prövningsansvariga vet vem som får vad) studier har det visats att Champix är överlägset såväl Zyban (bupropion) som nikotinersättningsmedel vad gäller andelen som blir rökfria. Champix, liksom andra former av farmakologiskt stöd att sluta röka, ska alltid kombineras med motiverande stöd.
Mvh,
PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 9 januari, 2012

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: