Ange ditt sökord

Annons:

smittsamt?

Hej,
Har sedan lång tid dragits med klåda i hårbotten och på kroppen.Stora röda fläckar brukar också uppträda när jag har duschat.Har även mjäll men ganska liten omfattning.Det som plågar mig mest är dock att det känns som om jag har fått någon slags “ohyra” på mig.Det känns som om det är något som kryper på huden.Ibland när jag känner efter känns det som jag får tag i något väldigt litet “föremål” mellan fingertopparna. Min f.d har märkt detta “krypande” kittlande fenomen i min närhet.Även andra människor jag umgås med har noterat det.Jar har varit hos läkare;vårdcentral företrädesvis, c:a tre gånger.Där har man tittat i hårbotten, i hudveck mellan fingrar etc men inte kunnat hitta några “skabbgångar” eller liknande tecken på annan smittsam ohyra.Däremot har man konstaterat att jag har torr hud bl.a i hårbotten,på händernas översida och i ansiktet runt munnen. Dock kvarstår mina problem av att ha något som kryper på kroppen och som även överföres på andra i min omgivning. (Har provat Fungoral för håret och Fenuril på kroppen men inget hjälper.) Vad kan detta vara och vad kan jag göra?

Mvh/Jgb

Svar till signaturen Jgb
Denna "krypande" känsla som om något kröp på huden är inte så ovanlig och beror på en psykologiskt aktivering av hudens känselnerver. Man kan faktiskt framkalla en krypande känsla eller klåda om man mentalt koncentrerar sig på att förnimma detta.
Det finns inga kvalster eller andra "kryp" som ger denna krypande känsla. Skabb ger diffus klåda,värst nattetid och andra typer av kvalster/loppor/löss/ohyra ger bett-utslag och klåda men alltså ej "krypande" känsla.
Att andra i din omgivning upplever krypande känsla beror på att du överför din känsla psykologiskt till andra.
Hudläkare är den specialist som känner till mest om detta fenomen, så jag föreslår att du tar kontakt med en sådan.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 15 december, 2001 Publicerad: 15 december, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: