Ange ditt sökord

Annons:

Smårökande småbarnsmamma

Hej!

Jag har en tjej på snart 2 år och en på drygt 3 månader. Vi sover i samma rum, och den lilla har jag i sängen bredvid mig. Jag helammar henne.

Jag har börjat småröka lite, igen efter mina graviditeter, kanske 3-4 cigaretter i VECKAN. Jag försöker tajma så jag gör det när jag vet att den lilla sover lite längre, ofta blir det då 2-3 h innan jag måste amma igen. Jag gör det heller inte senare än 2-3 h innan jag går och lägger mig.

Förstår att det är svårt att säga exakt hur skadligt det är, men vad är din bedömning, tror du att de (framförallt den lilla förstås) påverkas av min rökning?

Tacksam för svar! Smårökande småbarnsmamma (36år)

I den cigarettrök som du drar in finns ett mycket stort antal ämnen varav flera är kända cancerframkallande hos människa. Skulle dessa ämnen förekomma i delar av denna koncentration på en arbetsplats skulle arbetsplatsen omedelbart stängas. Vi har mindre kunskap i vilken utsträckning dessa ämnen passerar via modersmjölken till barnet. Jag utgår från att du med hänsyn till barnens hälsa inte röker inomhus då även den sk. sidoröken innehåller många skadliga ämnen.

Sen finns det ytterligare en aspekt av detta. Dina barn kommer förhoppningsvis att se upp till dig och risken är då stor att de kommer att göra som du gör även vad gäller rökningen. Du bör ha goda chanser att sluta helt om du lyckats hålla rökningen på en så låg nivå som du beskriver. Du kan vända dig till ”Sluta röka linjen” på telefon 020-84 00 00 för stöd men även till intresserade enheter inom sjukvården.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 3 januari, 2011

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: