Ange ditt sökord

Annons:

Ska vi undvika oralsex för att slippa herpes?

(kvinna 53 år): Angående Herpes: Jag har herpesmunsår sedan flera år, antar att det rör sig om typ 1 virus; har inte testat mig. Min sambo har typ 2, är testad.
1. Jag undrar om vi kan ha sex utan kondom (mellan hans skov) då vi båda har herpes.
2. Ska vi undvika oralsex trots att vi båda har herpes då vi kan ha olika typer?
3. Vad skulle hända om jag fick typ 2 genom oralsex och min sambo fick typ 1 av mig.
Får han munsår och jag herpes genitalis?
4. Om vi har sex utan kondom kan jag bli smittad av typ 2 och få besvär i form av
blåsor, men det är ju inte säkert att det bryter ut. Jag kan ju också bära på typ 2 i under-
livet då vi "slarvat" med kondom nån enstaka gång.
5. Finns det någon behandling som minskar smittorisken?
6. Om jag går och testar vilket virus jag har och det visar sig vara typ 2; då måste vi
kunna ha sex utan kondom mellan skoven?
Hoppas du kan svara på mina frågor. Tack på förhand.

Doktor Anders Hallén svarar: De flesta som bär ett herpesvirus har inga besvär av det. Man blir bara smittad en gång. Inget förhållningssätt ger fullständigt skydd mot smitta. Långtidsbehandling med virusläkemedel minskar risken, men inte till noll. Kondom ger inte heller ett totalt skydd. Smittsamheten är störst vid utbrott, men man kan läcka virus närsomhelst. Herpesvirus ger besvär på den lokal där det hamnar, oavsett vilken virustyp det är. Dock trivs typ 1-virus bäst i ansiktet och typ 2 i underlivet. Har jag den ena virustypen så ger det ett visst skydd mot den andra, oavsett lokal.
Sammanfattningsvis tycker jag ni skall utgå från att ni delar på era herpesvirus och glömma bort smittsamhetsdiskussionerna. Livet går inte ut på att inte bli smittad av herpesvirus. Och skulle det osannolika inträffa att någon av er får besvär av något herpesvirus framöver så är det ett behandlingsbart problem.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!