Ange ditt sökord

Annons:

Ska man ta bort öronvax?

Hej! Jag undrar om man ska ta väck vax i örat eller om det ska vara där?

 

Kvinna, 33 år

Hej!

Vax i örat fyller viktiga funktioner. Vaxets uppgift är att ta hand om det skräp som kan komma in i örat och se till att det inte blir kvar och irriterar eller infekterar. Så öronvax är egentligen ett infektionsskydd för våra öron. Blir det för mycket vax, så att det bildar en vaxpropp, kan det dock vålla besvär som nedsatt hörsel, irritation eller värk.

Så svaret blir att det egenligen bara är vid vaxproppar man ska försöka få bort vaxet, och då genom att droppa örondroppar som löser upp vaxet. Aldrig genom att peta med tops! Det förvärrar bara vaxproppen och kan också orsaka skador på hörselgång och trumhinna.

Mer om öronvax hittar du i artikeln Öronvax.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Ögon & Öron

Vad är ögonmigrän?

Vad är ögonmigrän? Och är det farligt?

Ögon & Öron

Återkommande rodnad och smärta i ögat

Har problem med hö öga. Det börjar med en prick i ögat, sedan huvudvärk över hö öga. Blir öm. Dagen efter är hela ögat rött och rinner och är ömt. Det sitter i ca 4-6 dagar, sedan tar det ca 4-5 veckor så börjar det om och så håller det på. Vad är det här, och vad ska jag göra?

Ögon & Öron

Synpåverkan på morgonen – behöver jag gå till optiker?

När jag vaknar på morgonen så har jag en stor svart fläck för bägge ögonen. Går senare tillbaka! Ska jag uppsöka optiker?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: