Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen “Sveda och irritation” (26-årig kvinna) får rätt om svamp:

När jag påpekade för min läkare att jag får svampinfektion före eller i direkt samband med urinväginfektion, utan att medicinera med penicillin som jag vet kan orsaka svampinfektion, hävdade han att jag hade fel, trots att jag väl känner skillnad på dessa två efter upprepade besvär. Jag känner mig ignorerad och vill veta om det kan vara något annat mer komplicerat problem. Jag har även lidit av långvarig smärta och sveda i underlivet utan att det har varit någotdera. Annars använder jag mig av de riktlinjer som finns för hur man förebygger urinvägsinfektion och svampinfektion. /Kvinna, 26

Jag tror att du har rätt. En urinvägsinfektion orsakas av tarmbakterier som via mellangården och slidöppningen tar sig upp i urinvägarna. Exakt samma väg kommer jästsvampen från tarmen och det är fullt möjligt att detta kan komma samtidigt och i ditt fall reagerar du först på svampen. Något konstigt med det tycker inte jag det är. Om sen svampen kan vara en tillräcklig förklaring till dina långdragna besvär kräver en noggrann utredning.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: