Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen Hjälp (kvinna 25) har haft problem med acne i över 10 år:

Jag har provat det mesta i behandling; Skinoren, Differin, Dalacin, Tetralysal, Roaccutan. Nu äter jag en låg dos Roaccutan och smörjer med Differin. Men jag blir inte bra. Det känns väldigt hopplöst och jag är väldigt ledsen över detta. Främst kommer acnen på kinderna och vid sidan av ansiktet. Kommer jag att få dras med detta hela livet? När jag får finnar tar det himla lång tid för dem att försvinna. Hur lång är läkningsprocessen? Mina finnar har ändrat sig under årens lopp; nu får jag mer som en upphöjd sak med en vattenblåsa i, inte var. Fungerar Differin på detta? Vad kan jag mer göra? Jag börjar tappa hoppet och orkar och vill inte leva med mina finnar. Tacksam för svar.

Skrivet av Anders Hallén...
Akne är ibland en synnerligen långdragen och tråkig historia. Din tycks tillhöra de mer svårbehandlade. Varför en del av oss får så mycket mer än andra vet vi egentligen inte, men arv spelar roll. Någon tonårssjuka är inte akne och den kan hålla på i många decennier i undantagsfall, men inte hela livet. Nu är du ju bara 25, och att ha akne då är inte anmärkningsvärt.

Uppenbarligen har du kontakt med en hudläkare eftersom du äter Roaccutan. Jag tycker du skall ställa dina specifika frågor till din doktor. Det är omöjligt att ge dig några kloka svar utan att känna till hur din tidigare behandling fungerat och fr.a. hur din hud ser ut numera. Men inte skall du tappa sugen för finnarnas skull – det är dom inte värda!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: