Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen CI (kvinna 40) har en fråga angående prognosen för en Borrelia-artrit i en knäled:

Min 12-årige son drabbades av detta den 17 april och den 16 maj påbörjades en 20 dagars Doxyferm-kur. Kort sammanfattning:
18 april: Sökte läkare; visste inte varför denna knäledsinflammation uppkommit och man avvaktade, försökte med T.Pronaxen (som fick avbrytas efter några dagar pga magbesvär).
2 maj: Återigen läkarkontakt. Nu togs en mängd prover + att knäpunktion gjordes (ca 10 ml tappades ur) + en 10 dagars Heracillin-kur 750 mg x 3 påbörjades.
13 maj: Besked från dr: positivt på borreliaantikroppar. Nu påbörjas Doxyferm-kuren.
4 juni: Avslutade Doxyfermkuren; hög (38-39) feber i några dagar omkring detta datum. Har fr.o.m 4 juni tagit S.Diklofenak dagligen fram till 18 juni.
21 juni: Ny läkarkontakt. Vila + T.Brufen 400 mg x 2

Vi är inne på den elfte veckan nu och knäleden är fortfarande märkbart svullen. Han har inte värk i den, men kan ju inte böja knät helt eller sträcka ut. Är därmed begränsad i sin rörlighet. Vi påminner ständigt om att han inte ska småspringa eller gå så mycket. Försöka vila! MEN hur får man en livsglad 12-åring att vara stilla. Omöjligt!
Han själv och vi föräldrar undrar hur lång tid en sådan här borreliaartrit brukar ta. Hoppet finns där hela tiden om att nästa vecka är det nog bättre. Men nu börjar vi undra – hur är det egentligen? Kanske ingen vågar säga något för att prognosen är så dyster.

Detta är en fotbolls- och ishockeykille, som börjar tappa gnistan. Han undrar naturligtvis om han överhuvudtaget nånsin mer ska kunna spela boll. Det händer ju ingenting med knäleden, möjlgen något mindre svullen, men det är marginellt.

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Det låter tråkigt för din pojke att ha drabbats av en ARTRIT. Du säger att orsaken skall vara en Borrelia-infektion. Han har även fått antibiotika. Vad man nu kan göra är att se att infektionstitrarna sakta sjunker som ett resultat av att infektionen är utläkt. Den irritation infektionen har givit på leden kommer sedan successivt att gå tillbaka.

Hur SNABBT det går beror dels på hur stor skadan var från början, hur mycket av infektionen som är borta (förhoppningsvis allt) samt hur mycket leden får vila och återhämta sig. Leden är SKADAD och den måste (som ett benbrott) sakta läka tillbaka. Här går det inte att forcera naturen och pressa fram en läkning som naturen inte själv bestämmer.

Risken för FRAMTIDA men beror snarare på hur länge leden kan vila och vara i fred så att den läker ut lugnt och fint. Han kan sedan titta tillbaka på detta som en historisk episod. Ingen skall behöva tappa gnistan av att sköta en skada. Bara de som inte ger skadan tid att läka kommer att få framtida problem. Ta det lugnt – natturen måste ha sin tid att läka skador. Din pojke har ju tiden framför sig – bara en brist på att utnyttja detta kommer att kunna skada honom, svarade Christer Hjortsberg.

Och såhär gick det...
Hej! Och tusen tack för ert svar på min fråga ang. borreliaartrit i somras. Jag vill bara ge lite feedback. Vår son är nämligen helt återställd (och vi hoppas naturligtvis att det är bestående). Han spelar fotboll, ishockey och är med på gympan i skolan. Inga problem i knät på något sätt. UNDERBART!!! Men det krävdes en andra kur antibiotika (i.v i 3 veckor) och en kortisoninjektion i knäleden, innan infektionen ville ge med sig. Tänkte bara det kunde vara av intresse hur det hela förlöpte…… Tack för mig och jag hoppas att jag inte har anledning att skriva till er igen, avslutar signaturen CI.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: