Ange ditt sökord

Annons:

Sign: MV (kvinna 30 år). Nässelutslag?

Jag har ca tre veckor haft besvär av nässelutslag. Har varit i kontakt med läkare som ordinerat Prednisolon 5mgx2 i tre dagar, därefter x1 i tre dagar. Utslagen bryter ändå igenom och då på morgonen. Undrar om jag kan fortsätta ta en per dag några dagar till för att se om utslagen ebbar ut. Jag tar även antihistamin Cetirizin i kombination med kortisonet. Jag undrar också om man kan kombinera flera olika antihistamin-preparat och på så sätt få bättre effekt, eller är det skadligt för kroppen? (Har Cetirizin och Kestine hemma)

Doktor Anders Hallén: Eftersom man aldrig vet hur länge ett utbrott av nässelutslag kan hålla på är kortisonbehandling ofta problematiskt. Huddoktorer kallar inte nässelutslag för kroniska innan de varat i tre månader. Så lång kortisonbehandling ger alltid biverkningar. Därför är det bättre att öka på behandlingen med antihistaminer. Man kan dubbla dosen; man kombinera olika sorter.
Den kombination som fungerar kan man under resans gång bli tvungen att ändra. Ökad dos ger ökad risk för trötthet.
Antihistaminer förebygger nässelutslagenmen gör inget åt dem som har uppkommit. Behandlingen måste alltså fortsätta efter att besvären avtagit.

Läs mer om Nässelutslag
Nässelutslag (Urtikaria)
2-åriging fick diagnosen nässelutslag:
Två frågor om ihållande klåda och utslag
Var rädd om huden

 

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: