Sign: MV (kvinna 30 år). Nässelutslag?

Sign: MV (kvinna 30 år). Nässelutslag?

Sign: MV (kvinna 30 år). Nässelutslag?

Jag har ca tre veckor haft besvär av nässelutslag. Har varit i kontakt med läkare som ordinerat Prednisolon 5mgx2 i tre dagar, därefter x1 i tre dagar. Utslagen bryter ändå igenom och då på morgonen. Undrar om jag kan fortsätta ta en per dag några dagar till för att se om utslagen ebbar ut. Jag tar även antihistamin Cetirizin i kombination med kortisonet. Jag undrar också om man kan kombinera flera olika antihistamin-preparat och på så sätt få bättre effekt, eller är det skadligt för kroppen? (Har Cetirizin och Kestine hemma)

Doktor Anders Hallén: Eftersom man aldrig vet hur länge ett utbrott av nässelutslag kan hålla på är kortisonbehandling ofta problematiskt. Huddoktorer kallar inte nässelutslag för kroniska innan de varat i tre månader. Så lång kortisonbehandling ger alltid biverkningar. Därför är det bättre att öka på behandlingen med antihistaminer. Man kan dubbla dosen; man kombinera olika sorter.
Den kombination som fungerar kan man under resans gång bli tvungen att ändra. Ökad dos ger ökad risk för trötthet.
Antihistaminer förebygger nässelutslagenmen gör inget åt dem som har uppkommit. Behandlingen måste alltså fortsätta efter att besvären avtagit.

Läs mer om Nässelutslag
Nässelutslag (Urtikaria)
2-åriging fick diagnosen nässelutslag:
Två frågor om ihållande klåda och utslag
Var rädd om huden

 

Teman: 
 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress