Ange ditt sökord

Annons:

Sår som liknar finnar

Har sedan tonåren återkommande små sår på hakan och runt munnen. De kommer och går. Ibland har jag inga alls. Ofta ett sår åt gången. Det börjar som en liten svullnad som stramar och stör, jag börjar klia och trycka på den. Man skulle kunna tro att det är en plita eller finne, men det kommer inget ur den mer än vätska. Jag vet att jag fått dem sedan tonåren eftersom jag sett det på kort. Min fråga är vad kan det vara och går det att lindra eller ta bort uppkomsten av dem? Camilla, 41

Av beskrivningen att döma måste man undra om du underhåller en irritation i dina talgkörtlar och hårsäcksmynningar med ditt pillande. Det finns en åkomma i ansiktet som heter rosacea – den går också med talgkörtelinflammation. Vad du har kan inte avgöras utan undersökning så jag tycker du skall söka läkare. Oavsett förklaring bör du kunna hjälpas.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Anders Hallén
Hud, sex och samliv
Uppdaterad: 15 december, 2016 Publicerad: 15 december, 2016

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: