Ange ditt sökord

Annons:

Professionellt stöd vid svårt nikotinberoende

Min fråga handlar om var går det att hitta riktigt professionellt stöd för svårt nikotinberoende storrökare med överktivt och impulsivt beteende där rökningen sannolikt fungerar som självmedicinering. Finns det någon specialistklinik eller någon känd läkare som tar sig an de "svåra fallen" där gles kontakt på vårdcentarlen har misslyckats upprepade gånger? Vänliga hälsningar Ingela, 65 år

Ingela,

Oberoende av var i landet du bor kan du vända dig till Sluta Röka Linjen (020 – 84 00 00). På många platser i landet finns inom sjukvården enheter som enbart arbetar med tobaksprevention och tobaksavvänjning. Om det finns någon sådan i närheten av där du bor kan vårdcentralen informera dig om. Ingen kan dock hjälpa dig om du inte själv har tillräcklig grad av motivation eller med stöd kan upparbeta en sådan. Vad är det du självmedicinerar med rökningen? Kan du se något annat sätt att hantera detta?

Mvh,

PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 27 september, 2011

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: