Ange ditt sökord

Annons:

Påverkar nikotinersättningsmedel andra läkemedel?

Hejsan,
Jag är en kvinna på snart 50 år. Jag har högblodtryck och vill verkligen att sluta röka. Jag har provat nikotinplåster, nikotintuggumi, men efter någon vecka började jag att röka igen , dumt. Jag hörde att det finns medicin för att blir rökfri. Kan jag ta den medicinen? Jag har högblod tryck äter Cossar 100mg och Levaxin 100 mcg. Påverkar nikotinmedicinen dessa tabletter som jag tar varje dag?? Snälla svara mig, jag vill verkligen blir rök fri.
N.M

Många som använder nikotinersättningsmedel använder tyvärr alldeles för låga doser för att uppnå bästa effekt. Bäst effekt av nikotinersättningsmedel tycks fås vid kombinationen av ett högdosplåster och vid behov snabbverkande nikotinersättningsmedel.

Utöver nikotinersättningsmedel finns Zyban och Champix som båda klart ökar möjligheten att bli rökfri jämfört med såväl placebo som nikotinersättningsmedel. I jämförande studier mellan Zyban och Champix har sistnämnda haft bättre effekt. Högt blodtryck och underfunktion av sköldkörteln är inget hinder för att använda något av dessa läkemedel. Samma gäller för de läkemedel som du tar. Kontakta intresserad läkare för recept vilket alltid ska kombineras med uppföljning och stöd.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 8 februari, 2010

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: