Ange ditt sökord

Annons:

Overklighetskänsla

Hej, jag har under två veckor nu känt en obehaglig overklighetskänsla. Min student är nästa vecka och det händer mycket nu. Jag har inte känt mig stressat men vissa säger att det beror på det. Jag vet inte om jag drömmer eller inte, det känns som om jag sovit mitt på dagen och sedan vaknat vid 16. Det känns som om jag likaväl hade kunnat vara en ande, ibland undrar jag om jag ens lever eller inte. Jag vill vakna, känna mig som jag brukade. Vad kan vara felet och vad kan jag göra åt det?

Kvinna, 18 år

Hej! Det låter som att du upplever något mycket obehagligt. Det viktigaste i mitt budskap är att du absolut ska söka hjälp från vården direkt. Det är ingen tvekan om att det finns hjälp för dig att få för att må bättre. Du ska inte gå runt och må så här.

Det krävs att en läkare gör en noggrann genomgång tillsammans med dig om vad du upplever och din historia för att vet vad det här handlar och hur ni ska gå vidare. Men på ett generellt plan kan man säg att orsakerna till liknande tillstånd kan vara många, däribland sömnbrist, något som kan vara vanligt i studenttider. Men även tillstånd som depression, ångest eller akuta stressreaktioner kan vara anledningen till att man upplever omvärlden och sig själv på ett annorlunda sätt än tidigare. Olika psykotiska tillstånd kan vara associerade med förändrad jag-uppfattning, men jag kan inte bedöma om det är det du beskriver. Det finns också mer ovanliga tillstånd som till exempel depersonalisations-derealisationssyndrom (DDD) – ett tillstånd där man upplever starka overklighetskänslor, eller Cotards syndrom – ett syndrom där man upplever sig själv som död.

Annons:
Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 14 juni, 2024 Publicerad: 14 juni, 2024

Fler frågor

Hud & Hår

Tetralysal

Hejsan! Jag är en kille som har kraftig acne och min läkare har ordinerat mig Tetralysal (lymecyclin). Eftersom det är ett antibiotikum undrar jag om man kan dricka alkohol samtidigt som man intar dessa?

Hud & Hår

Smärta vid beröring

Hej!Jag får ibland områden på huden, kan variera från 4-5 cm i diameter upp till 20 cm, där jag upplever smärta vid beröring, och ibland värker det till utan beröring, i just det området. Det hela känns alltså som om huden blivit överkänslig för beröring. Det brukar vara några dagar, och sedan försvinna. Det dyker upp på helt olika ställen på kroppen, med några månaders mellanrum. Det syns inget på själva hudpartiet i sig, det ser helt normalt ut. Vad beror detta på? Tacksam för svar.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: