Ange ditt sökord

Annons:

Orsaksfaktorer till rökning!

Min man som är distriktsläkare och jag har just diskuterat orsaksfaktorer till rökning, hurvida man börjar röka pga att föräldrarna röker, att man blir påverkad av filmer, reklam och idorler, av att kamraterna röker eller om det är en människa med en viss personlig läggning som blir rökare. Dessutom diskuterar vi orsakerna till varför det numer är fler kvinnor än män som röker. Vi skulle gärna vilja veta om det finns tillförlitliga undersökningar som visar svar på dessa frågor, eller åtmistone tendenser.
Skrivet utan glasögon, om det kan förklara några stavfel och snubblingar på tangenterna. Det är mikroskopisk teckenstorlek här…

Samtliga ovanstående gäller. Tobaksbolagen är de som bäst kartlagt hur de på effektivast sätt ska få största möjliga antal kunder. I de stora rättegångarna som varit i USA kom det fram hyllmeter om hur de manipulerat tobaken med bl.a. ammoniak för att snabba på beroendeutvecklingen, hur kunder bäst rekryteras genom såväl vanlig reklam som reklam i filmer, på klädmärken etc. Ett annat sätt, som dock är förbjudet i Sverige, är att dela ut gratis cigaretter till ungdomar samt att sälja dem styckvis så att priset inte blir något hinder. Precis som du skriver finns en biologisk orättvisa såtillvida att vissa personers hjärnor synes mer benägna att anamma ett missbruk. Det finns en del som talar för att så kan bli fallet om hjärnan under fostertiden utsätts för nikotin. Tyvärr har kvinnan i olika sammanhang varit oklok nog att ta över skadligt manligt beteende som då ofta får än värre effekter pga. den mindre kroppsstorleken och dessutom kommer nästa generation riskera att drabbas redan under fosterstadiet.

Mvh

PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Rökavvänjning

Behöver hjälp med att sluta röka

Jag har en fråga om rökning. Jag kan  ibland vara utan cigaretter, men faller tillbaka i rökningen igen. Mina uppehåll har varit allt från 5 till 40 dagar . Rökt i 15 år, började röka när jag var ca 50år. Finns det något läkemedel som kan hjälpa den första tiden?

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: