Ange ditt sökord

Annons:

Orolig för födelsemärke

Jag är en tjej på 19 år som igår upptäckte att jag fått en “finne” bakom födelsemärket. Brukar få detta på andra födelsemärken oxå (läkare har tittat på de andra och sagt att det inte är något fel på dem). Men igår var det ett ljusbrunt som sitter på kinden (ca 2mm stort) som då jag tryckte runt det kom ut lite var & sen lite blod. Som sagt det är inte svart eller något utan ljusbrunt men lite rött. Känns som en finne som sitter under det på nåt sätt. Är detta något som jag bör oroa mig över? Bör jag söka läkare? Och kan det vara något farligt?

Hej!
Det är vanligt att det bildas finnar under nevi (=födelsemärken) särskilt under dem som är ofarliga. De innehåller nämligen ofta hår och har då en hårsäck under sig, denna kan bli inflammerad=hårsäcksinflammation. Då höjer nevuset upp sig och detta är en vanlig anledning till att söka sig till hudspecialist. Det är dock helt ofarligt att det händer.
Man kan inte bedöma om detta är en sådan finne, utan att se dig. Om det inte snabbt blir bättre bör du alltså ändå visa upp fläcken för tex din husläkare.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: