Ange ditt sökord

Annons:

Orolig av att gå utanför dörren

Hej. Jag blir orolig när jag ska ut från min lägenhet och ska t.ex. handla mat, träna eller bara ut på stan. Därför att jag får panik att jag ska börja må illa. Tänker jag på det så börjar jag ju såklart må illa men kan även börja må illa även om jag inte tänker på det. Ibland vågar jag knappt lämna min lägenhet för att jag är så rädd att jag ska börja må illa då jag är ute och har inte på något sätt att kunna ta mig snabbt hem till det trygga. Jag har sommarlov nu, men jag kan ju inte ha rädsla för att gå ut för evigt. Vad ska jag göra MVH Isabell, 20 år

Du beskriver en typisk förväntningsångest. Den bästa terapin vid denna typ av ångest är KBT (kognitiv beteende terapi) där god effekt fås relativt snabbt. Gå till Din vårdcentral och hör om man där har KBT terapeuter eller be att få en remiss till psykiatrisk öppenvårds-mottagning där det kan vara lättare att få den typen av terapi.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 11 november, 2013

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: