Ange ditt sökord

Annons:

Marie i Göteborg (27) har svårt att komma tillrätta med sina mediciner:

Innan jag blev gravid åt jag Fontex/Seroscand i fem år mot OCD & depressioner. Detta hade otroligt god effekt på mig och jag kunde leva ett normalt liv vilket var underbart! Under graviditeten och amningen åt jag ingen medicin och mådde mycket dåligt. Då min son var sju månader slutade jag amma för att kunna börja med Fontex igen. Det blev denna gång Fluoxetin Selena (den billigare varianten). Efter att ha ätit den i tre månader och jag började se en ljusning fick jag en allergisk reaktion; jag åt i samma veva penicillin (Peceve) mot en tandinflammation.

Den allergiska reaktionen visar sig på följande sätt: svullna handleder, händer och fötter samt "kulor" under huden på armar, ansikte, rygg, bakom öron m.m. Och dessutom kliar dessa otroligt mycket. Jag slutade självklart med penicillinet men fick dagen efter åka in akut eftersom det bara blev värre och värre. Fick kortison på akuten och reaktionen avtog. Efter en vecka kom reaktionen tillbaka, ännu värre. Fick då på akuten en avtrappningsdos på Aerius. En vecka efter fullbordad avtrappningsdos kom reaktionen tillbaka ingen, denna gång ÄNNU värre! Även halsen svullnade. In akut igen och fick mer kortison. Läkaren som tog emot mig denna gång var helt övertygad om att det inte längre var penicillinet som var boven, utan min antidepressiva medicin. Jag var tvungen att på en dag sluta (från 40 mg/dag till 0). Detta gjorde att jag mådde otroligt dåligt, fick kraftig ångest, skakade, grät m.m. Jag fick Stesolid av min psykolog.

Fick dagen efter börja med Zoloft. Är i en upptrappningsfas av denna nu och har än så länge bara mått sämre, men så vet jag ju att det är i början. Häromdagen var jag på Allergimottagningen på Sahlgrenska; ett pricktest utfördes (men bara ett ordinärt, där jag fick veta att jag var allergisk mot gräs och katt, vilket jag redan visste sedan tidigare eftersom jag gjort pricktest för min pollenallergi tidigare). Jag fick sedan tala med en läkare som var övertygad om att det var penicillinet som var boven i dramat. Jag är så rädd att, då jag kommer upp i den dos jag ska ligga på med Zoloft, så kommer allergin att bli värre igen. Jag har nämligen fortfarande besvär, även om jag kan dämpa dem med Aerius då de debuterar. Finns det inga andra test att göra? Jag vill veta vad som är fel. Jag har börjat få för mig att det är något allvarligt fel på mig eftersom jag börjat bli stel i lederna och fått ont i höfterna. Jag har ju tidigare tålt både penicillin och Fontex m.m. Min psykolog vet inte vad som är fel. Hjälp!

Skrivet av Hjortsberg...
Jag är inte HELT övertygad om att du har utvecklat en allergi. Din beskrivning på besvären stämmer inte. Möjligen kan klådan vara ett symtom på allergisk reaktion men sedan får jag inte ihop det. Det finns en RAD olika sjukdomar som kan debutera efter en graviditet och SAMBANDET med att du slutade med din Fontex-medicinering och dina besvär ter sig alltför tveksam. Här måste man nog tänka till på skarpen.

Det ter sig rimligt att släppa tanken på allergi, även om man hittar en känslighet hos dig för pollen, och börja fundera på ANDRA autoimmuna sjukdomar som kan debutera i din ålder. Ledsjukdomar och inflammatoriska reaktioner kan mycket väl debutera efter en förlossning och dessa blockeras naturligtvis av kortison men återkommer när du släpper dosen. Vänd dig till en erfaren specialist i intermedicin eller en erfaren reumatolog för en bedömning där du förutsättningslöst berättar vad du upplevt. Genom att tänka i nya banor kan det gå att finna en helt annan förklaring till dina besvär än vad du och doktorerna har tänkt sig från början.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: