Ange ditt sökord

Annons:

Orkar inte mer

Jag har mått ganska dåligt de senaste åren, gråter väldigt ofta över allt möjligt och blev tvungen att hoppa av en utbildning när jag inte orkade mer. Det blev helt enkelt för tungt. Jag har inte så stor umgängeskrets – familjen och en bästa vän samt arbetskamraterna, och oftast är jag nöjd över att bara vara för mig själv, varken orkar eller vill träffa folk. Min syster är min motsats och det blir ofta att jag jämför mig med henne och känner mig dålig. En terapeut sa för ett halvt år tillbaka att jag var deprimerad och gav mig medicin mot det, men jag blev så trött och dåsig att jag slutade med den. Jag jobbar heltid inom äldreomsorgen och önskar bara att jag kunde jobba ännu mer, för när jag är mitt uppe i arbetet känns det bra och jag hinner inte tänka på mig själv. Men däremellan… Humöret och känslorna går upp och ner hela tiden, självkänslan är i botten mest hela tiden. Finns det något jag kan göra? Jag är så trött på att ha det så här.

Hej,

Vad bra att du fortsätter att söka stöd och förståelse kring varför du mått dåligt under de senaste åren. Du berättar att du hoppat av en utbildning då det blev för tungt. Det sociala livet har fått stå tillbaka, då du varken har ork eller lust att träffa människor. Du jämför dig ofta med din syster, som är dina raka motsats och detta får dig att känna dig dålig. Enligt en terapeut du haft kontakt med är du drabbad av depression och du fick medicin mot detta. Men eftersom du blev trött av medicinen slutade du. Nu arbetar du heltid inom äldreomsorgen och det känns bra för då slipper du tänka på dig själv. Ditt humör pendlar och självkänslan är i botten och du undrar vad du kan göra?

Det är ett bra initiativ att du skriver till oss, för att försöka få svar på vad du kan göra för att må bättre. Det är många frågor som jag skulle vilja ställa till dig. Vad har du själv för tankar om vad som är orsaken till att du är ledsen och nedstämd? När du är så där ledsen, som du beskriver, vad tänker du och känner då? Hur länge träffade du den terapeut du nämner i mejlet och av vilken anledning avslutade ni kontakten? Finns det möjlighet att ta upp denna kontakt?

Det är inget konstigt att gå igenom perioder i livet som kan kännas tunga. Ofta är det många sammanlagda faktorer som bidrar till detta. Det låter som en del handlar om din dåliga självkänsla, att du tänker att du inte duger. Det kan vara så att om man inte blivit bekräftad tillräckligt mycket som barn, kan det utlösa en mindervärdeskänsla som följer med en i vuxenlivet. Detta kan göra att man hamnar i att jämföra sig med andra. Kan det finnas händelser i ditt liv som bidragit till att sänka din självkänsla?

Du är engagerad i ditt arbete. Du har ett viktigt men också krävande arbete där man tar hand om andra människor. När man har ett arbete där man ger mycket till andra, kan det vara bra att finna hur man också tar hand om sig själv. Du beskriver att du just nu, till en viss del ”flyr” in i ditt jobb. Finns det något du kan göra på fritiden som kan ge dig kraft, något som passar dig? Finns det några andra möjliga yttre förändringar som skulle kunna hjälpa dig just nu? Kanske någon kurs eller utbildning som kan ge dig något. Orkar man i lagom nivå motionera, på ett sätt som är lämpligt för en, kan detta bidra till att orka mer och även ge en liten skjuts till självkänslan. Kanske du kan få någon friskvård från din arbetsgivare? Ibland erbjuds vårdpersonal massage till subventionerat pris. Om detta är något för dig, se om det kan vara möjligt via din arbetsgivare.

Det kan vara bra att ha en samtalskontakt där du får uttrycka det som du behöver. Att i en takt som passar dig ta fram det som är viktigt att belysa och förstå. Genom att undersöka; ”vem är jag” och ”vad behöver jag för att må bra i livet” kan man förstärka självkänslan. Att få ihop orsaken till att jag mår som jag gör och se vilken verkan detta haft i ditt liv. Skulle det kännas okey för dig att ta upp kontakten med terapeuten och berätta för denne att du fortfarande mår dåligt och att du helst vill undvika mediciner, eftersom du blev dåsig av den. Vill du söka en ny kontakt kan du efterfråga samtalsstöd via din vårdcentral. Det är viktigt att det känns bra i samarbetet med terapeuten, detta är en stor del av det som bidrar till återhämtning när man mått dåligt.

Det är bra att du är trött på din situation, det brukar vara en start till att gå vidare. Jag hoppas att du finner den hjälp du har rätt att få och berättar om din hela livssituation när du söker hjälp. Just nu finns det vissa svårigheter i ditt liv men detta är något som kan förändras. Med rätt stöd och nya vägar kan du må bättre och dessutom få en ökad förståelse för ditt liv.

Om du skulle behöva få ytterligare stöd och information är du varmt välkommen att ringa till oss på Hjälplinjen. Vi erbjuder ett begränsat antal kris- och stödsamtal. Vårt telefonnummer är 020-22 00 60 och vi har öppet alla dagar mellan kl. 13.00 – 22.00.

Med vänlig hälsning

Nationella hjälplinjen

Annons:

Den här frågan handlar om:

Nationella Hjälplinjen
Uppdaterad: 11 november, 2009 Publicerad: 11 november, 2009

Liknande frågor

Mage & Tarm

Får ont i magen av stress. Vad kan jag göra?

Jag har senaste tiden haft väldigt ont i min mage. Jag har precis börjar plugga och har känt mig mer stressad än vanligt. Jag äter som vanligt men får under de stressiga perioderna väldigt mycket magknip. Ibland så mycket att jag har svårt att koncentrera mig. Vad kan jag göra?

Sömn & Stress

Svårt att sova. Vad ska jag göra?

Jag har under en period haft väldigt svårt att sova. Jag vill helst inte börja med receptbelagda sömntabletter då jag är rädd för att bli beroende. Finns det något annat receptfritt alternativ som jag skulle kunna testa?

Sömn & Stress

Symtom på sömnapné

Hej! Min man har andningsuppehåll när han sover. Flera gånger per timme och uppehållet kan vara oroväckande länge vilket gör att jag måste putta på honom för att se så han börjar andas igen. Han snarkar mycket och det låter ansträngande för honom. Han vaknar till ibland av detta men det kommer han inte ihåg. Han är också väldigt trött på morgonen, 44 år. Undrar om detta kanske kan vara sömnapné?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: