Ange ditt sökord

Annons:

Nikotinplåster och kortisonsalva?

Har återigen bestämt mig för att sluta röka och är nu inne på dag 2 i mitt rörkfria liv med hjälp av Nikotinell nikotinplåster 21 mg, alltså de starkaste. Det funkar jättebra med dom, det vet jag sen 2 år tillbaka när jag gjorde förra rökstoppet men när jag var inne på 3:e veckan fick jag en allergireaktion på huden för jag såg ut som en prickig korv på armarna. När jag sen bytte till ett svagare och efter rekommendation av en läkare använda tuggummi (tuggade frenetiskt) då pajade magen och då var jag tillbaka till cigaretterna.
Nu använder jag dessa plåster igen för det är dom enda jag litar på (psykiskt beteende antar jag) och min fråga är: När dessa hudirritationer kommer igen kan jag då använda kortisonsalva som någon förslagit och fortsätta med mina plåster. Jag måste lyckas denna gång. Kvinna 54 år

Kortisonsalva kommer med största sannolikhet minska eller ta bort dina hudbesvär. Grundprincipen är dock att inte utsätta dig för det som orsakar dina besvär, nikotinplåsterna. Jämfört med att röka torde dock kombinationen av kortisonkräm och nikotinplåster vara att föredra. Din tro på nikotinplåstret är förståss viktigt att dra nytta av i behandlingen men du bör med hänsyn till hudreaktionen överväga andra sätt, som tabletter och nässpray, att tillföra nikotin.

Ett helt nikotinfritt alternativ är de receptbelagda läkemedlena Zyban och Champix som i stora dubbelblindstudier är de bästa hjälpmedlen för att uppnå nikotinfrihet.

Mvh Per Åke Lagerbäck

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 27 maj, 2009

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: