Ange ditt sökord

Annons:

Nikotinersättning

Jag har fått godkännande för en bukplastik (betald av Landstinget) för att göra lite korrigeringar till följd av 2st kejsarsnitt och 1st ljumskbrock. Ska vara rökfri 4 veckor innan operation och 4 veckor efteråt. Tänkte därför passa på att sluta helt. Problemet är att jag absolut inte får gå upp i vikt för då får jag inte bukplastiken. Har haft ett rökstopp tidigare då jag ökade 2,8kg på 2 veckor även om jag höll verkligen sträng diet för att förhindra uppgång. Detta får absolut inte hända. Kan man göra något för att förhindra viktuppgång? Ska man ta nikotinersättning även om man inte behöver det (nikotinet ökar ämnesomsättningen)? Kan man göra på något annat sätt för att tillfället öka ämnesomsättningen? Snälla hjälp mig med några tips!

För att få ett bra resultat av bukplastiken är det av största vikt att du är helt rökfri. Tyvärr innebär det en risk att du ökar i vikt. Om du äter och dricker färre kalorier än tidigare samtidigt som du är fysiskt mer aktiv kan du dock sluta röka utan att gå upp i vikt. Några genvägar finns inte.

Klokt av dig att ha föresatsen att sluta röka inte enbart under de fyra veckorna före och efter operationen utan för resten av livet. Lycka till.

Dra dig inte för att söka stöd för att lyckas med ditt beslut. Nikotinberoendet är ett kemiskt starkt beroende som i undersökningar hamnar mellan beroendet av LSD och amfetamin. Dina chanser att lyckas ökar markant om du deltager i ett rökstoppsprogram där läkemedel är en del av behandlingen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 22 mars, 2010

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: