Ange ditt sökord

Annons:

Mjäll i hårbotten och ansikte

Hej! Jag är en man på åldern 48 och jag har ett problem med håret och huden: jag har mjäll i hårbotten, ögonbrynen, under hakan och på mustaschen. Det här har hållt på i vinter och sommar. Jag har använt många olika sorters mjällschampoo från apoteket som är receptfria, t.ex. SELSUN och ACO dubbelverkande mjällschampoo. Ingen av de har hjälpt så jag tänkte vända mig hit och se om det finns någon lösning. Så vad kan jag göra? Tack. Satea, 48

Du beskriver ett klassiskt mjälleksem. Vi vet att det finns mer av en normalt förekommande liten jästsvamp vid detta tillstånd. En del av behandlingen siktar alltså på själva ekseminflammationen, en del på att kontrollera svampen. De mjällschampon du nyttjat siktar framför allt på svampen. För att du skall få effektiv eksembehandling behöver du söka din husläkare (eller en hudläkare om du kan). I grunden sitter mjälleksemet i din hudtyp, så man kan inte befria dig från det. Men det bör gå att hitta en behandling som kontrollerar dina besvär.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!