Ange ditt sökord

Annons:

Min knöl i nacken har blivit större (exostos) – är meningiom och exostos likartad?

För 10 år sedan upptäckte jag en knöl i nacken: “i squama occipilatis på vänster sida finns en bredbasig, cirka 2 cm stor exostos. Inga patoligiska intrakraniella förändringar” skrev röntgenläkare 2003 efter CT-röntgen. Nu tycker jag att knölen känns större. Läste i Läkartidningen om läkares underlåtenhet att åtgärda meningiom. Det kunde leda till allvarligare saker på sikt. Är meningiom och exostos likartat? Bör jag undersöka knölen igen? Är orolig för växt inåt och tryck på hjärnan.

Meningiom och exostos är två olika saker. Meningiom är en godartad tumör som är på insidan av skallbenet och utgår från en av hjärnhinnorna, medan exosten i det här fallet är en liten utväxt från skallbenets utsida. Sistnämnda är medfödd och är helt ofarlig. Skulle man i sig känna att en knöl, oavsett var den sitter någonstans, ändra på sig och bli större, samt ändra karraktar skall man påtala detta till sin läkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Anders Halvarsson
Allmänmedicin
Uppdaterad: 16 maj, 2012 Publicerad: 16 maj, 2012

Liknande frågor

Hjärnan & Nerver

Kan man blanda olika märken på huvudvärkstabletter?

Jag brukar ibland vid huvudvärk ta en eller två huvudvärkstabletter åt gången, men det händer ju att man har olika märken hemma. Kan man blanda eller är det farligt att ta ena tabletten från ett märke och andra tabletten från ett annat märke?

Hjärnan & Nerver

Har jag huvudvärk eller migrän?

Jag lider ofta av huvudvärk och jag börjar misstänka att det även ibland handlar om migrän. Det hjälper inte att ta paracetamol som jag annars alltid brukar göra. Hur vet jag om det är huvudvärk eller migrän jag har, och hur kan jag mest effektivt lindra det? Finns det något receptfritt?

Hjärnan & Nerver

Kan man minska risken för ALS?

Hej Min mormor drabbades av ALS när hon blev 60 år, där jag fick se hur sjukdomen förändrade henne över 2 år tills hon gick bort. Hon hade mycket stress under sitt liv och vad jag hört finns det teorier om att denna sjukdom kan vara stressrelaterad. Jag själv har tyvärr stora problem med stress som jag har svårt att jobba bort. Det var ca 10 år sedan min mormor gick bort men jag oroar mig ännu att detta ska drabba mig eller min mamma. Kan det vara ärftligt? Borde jag kolla vidare inom detta? Finns det något man kan göra för att minska risken för dessa typer av sjukdomar?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: