Ange ditt sökord

Annons:

Min knöl i nacken har blivit större (exostos) – är meningiom och exostos likartad?

För 10 år sedan upptäckte jag en knöl i nacken: "i squama occipilatis på vänster sida finns en bredbasig, cirka 2 cm stor exostos. Inga patoligiska intrakraniella förändringar" skrev röntgenläkare 2003 efter CT-röntgen. Nu tycker jag att knölen känns större. Läste i Läkartidningen om läkares underlåtenhet att åtgärda meningiom. Det kunde leda till allvarligare saker på sikt. Är meningiom och exostos likartat? Bör jag undersöka knölen igen? Är orolig för växt inåt och tryck på hjärnan.

Meningiom och exostos är två olika saker. Meningiom är en godartad tumör som är på insidan av skallbenet och utgår från en av hjärnhinnorna, medan exosten i det här fallet är en liten utväxt från skallbenets utsida. Sistnämnda är medfödd och är helt ofarlig. Skulle man i sig känna att en knöl, oavsett var den sitter någonstans, ändra på sig och bli större, samt ändra karraktar skall man påtala detta till sin läkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hjärnan & Nerver

Huggande känsla i huvudet

Hej! Jag är en tjej på 17 år och jag har sedan några år tillbaka haft en huggande känsla i huvudet som kan vara på olika ställen och som kan komma och gå! Jag undrar vad detta kan bero på? //Orolig tjej, 17

Hjärnan & Nerver

Förkyld och yr

Hej! Är förkyld och har haft feber till och från några dagar. I morse hände dock något läskigt. Det kändes som att jag skulle svimma. Jag kunde inte stå upp utan att det snurrade och jag blev illamå-ende och kallsvettig. Vad kan det ha varit? Maria, 36 år 

Hjärnan & Nerver

Operation vid Parkinsons

Hej, min mamma har Parkinsons, går det att opereras för att minska skakningar? Mvh orolig dotter

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!