Ange ditt sökord

Annons:

Hur blir jag av med yrseln?

Yrsel! Jag undrar vad för rörelser man kan träna på för att motverka yrsel; som jag tror kommer från spänningar i nacken och axlarna. Jag har lågt blodtryck och känner oftast av yrseln när jag står still och pratar med någon. Jag undrar även om en mycket låg dos av Mirtazapin; 15 mg kan ge mig yrsel? (Jag har ej "kristall"- sjukdomen i öronen.) Mycket tacksam för svar! Ps. Er tidning; Fråga Doktorn och info på nätet är så bra! Margareta, 61

Om yrseln kommer från muskelspänningar i nacke och axlar är det orsaken till det som man ska titta närmare på. Statiskt arbete, dåliga arbetsställningar, stress, sömnsvårigheter, oro och nedstämdhet är några orsaker. Det kan alltså vara olika faktorer som påverkar muskelspänningarna och allt ifrån ändrade arbetsuppgifter, arbetsställningar behandling av stress, sömnsvårigheter, oro och nedstämdhet kan påverka i positiv riktning. Sjukgymnast, ergonom läkare och psykolog kan här vara till god hjälp. Det är viktigt att hålla blodcirkulationen i gång i nacke och axlar för att få spänningarna att släppa. Stavgång är t ex en lämplig motionsform där du både får motion, rör på armarna och samtidigt som du har stöd av stavarna om du tycker att du känner dig yr. Det är också lämpligt om du har lågt blodtryck att motionera för att få bättre kondition, vilket i sin tur brukar påverka att du inte får blodtrycksfall. Dessutom mår både bättre fysiskt och psykiskt. Mirtazipin kan ge just de biverkningar som du beskriver, att du får yrsel når du står still och pratar med någon. Att stå still eller att resa sig hastigt upp kan utlösa dina yrselbesvär på grund blodtrycksfall. Det kan vara till hjälp att tänka på att ta Mirtazipinet till kvällen och inte til natten. Alltså någon gång vid 19-tiden på kvällen och inte till natten dvs efter kl.22. Både för att få bättre effekt av medicinen men också för att minska risken för blodtrycksfall på morgonen. Här finns alltså många olika angreppspunkter för att påverka din yrsel, ditt låga blodtryck, spänningarna i nacke och axlar och eventuellt övriga symtom.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 11 januari, 2012

Liknande frågor

Hjärnan & Nerver

Har jag huvudvärk eller migrän?

Jag lider ofta av huvudvärk och jag börjar misstänka att det även ibland handlar om migrän. Det hjälper inte att ta paracetamol som jag annars alltid brukar göra. Hur vet jag om det är huvudvärk eller migrän jag har, och hur kan jag mest effektivt lindra det? Finns det något receptfritt?

Hjärnan & Nerver

Kan man minska risken för ALS?

Hej Min mormor drabbades av ALS när hon blev 60 år, där jag fick se hur sjukdomen förändrade henne över 2 år tills hon gick bort. Hon hade mycket stress under sitt liv och vad jag hört finns det teorier om att denna sjukdom kan vara stressrelaterad. Jag själv har tyvärr stora problem med stress som jag har svårt att jobba bort. Det var ca 10 år sedan min mormor gick bort men jag oroar mig ännu att detta ska drabba mig eller min mamma. Kan det vara ärftligt? Borde jag kolla vidare inom detta? Finns det något man kan göra för att minska risken för dessa typer av sjukdomar?

Hjärnan & Nerver

Huggande känsla i huvudet

Hej! Jag är en tjej på 17 år och jag har sedan några år tillbaka haft en huggande känsla i huvudet som kan vara på olika ställen och som kan komma och gå! Jag undrar vad detta kan bero på? //Orolig tjej, 17

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.