Marie i Göteborg (27) har svårt att komma tillrätta med sina mediciner:

Marie i Göteborg (27) har svårt att komma tillrätta med sina mediciner:

Marie i Göteborg (27) har svårt att komma tillrätta med sina mediciner:

Innan jag blev gravid åt jag Fontex/Seroscand i fem år mot OCD & depressioner. Detta hade otroligt god effekt på mig och jag kunde leva ett normalt liv vilket var underbart! Under graviditeten och amningen åt jag ingen medicin och mådde mycket dåligt. Då min son var sju månader slutade jag amma för att kunna börja med Fontex igen. Det blev denna gång Fluoxetin Selena (den billigare varianten). Efter att ha ätit den i tre månader och jag började se en ljusning fick jag en allergisk reaktion; jag åt i samma veva penicillin (Peceve) mot en tandinflammation. Den allergiska reaktionen visar sig på följande sätt: svullna handleder, händer och fötter samt "kulor" under huden på armar, ansikte, rygg, bakom öron m.m. Och dessutom kliar dessa otroligt mycket. Jag slutade självklart med penicillinet men fick dagen efter åka in akut eftersom det bara blev värre och värre. Fick kortison på akuten och reaktionen avtog. Efter en vecka kom reaktionen tillbaka, ännu värre. Fick då på akuten en avtrappningsdos på Aerius. En vecka efter fullbordad avtrappningsdos kom reaktionen tillbaka ingen, denna gång ÄNNU värre! Även halsen svullnade. In akut igen och fick mer kortison. Läkaren som tog emot mig denna gång var helt övertygad om att det inte längre var penicillinet som var boven, utan min antidepressiva medicin. Jag var tvungen att på en dag sluta (från 40 mg/dag till 0). Detta gjorde att jag mådde otroligt dåligt, fick kraftig ångest, skakade, grät m.m. Jag fick Stesolid av min psykolog. Fick dagen efter börja med Zoloft. Är i en upptrappningsfas av denna nu och har än så länge bara mått sämre, men så vet jag ju att det är i början. Häromdagen var jag på Allergimottagningen på Sahlgrenska; ett pricktest utfördes (men bara ett ordinärt, där jag fick veta att jag var allergisk mot gräs och katt, vilket jag redan visste sedan tidigare eftersom jag gjort pricktest för min pollenallergi tidigare). Jag fick sedan tala med en läkare som var övertygad om att det var penicillinet som var boven i dramat. Jag är så rädd att, då jag kommer upp i den dos jag ska ligga på med Zoloft, så kommer allergin att bli värre igen. Jag har nämligen fortfarande besvär, även om jag kan dämpa dem med Aerius då de debuterar. Finns det inga andra test att göra? Jag vill veta vad som är fel. Jag har börjat få för mig att det är något allvarligt fel på mig eftersom jag börjat bli stel i lederna och fått ont i höfterna. Jag har ju tidigare tålt både penicillin och Fontex m.m. Min psykolog vet inte vad som är fel. Hjälp!
Skrivet av Hjortsberg...
Jag är inte HELT övertygad om att du har utvecklat en allergi. Din beskrivning på besvären stämmer inte. Möjligen kan klådan vara ett symtom på allergisk reaktion men sedan får jag inte ihop det. Det finns en RAD olika sjukdomar som kan debutera efter en graviditet och SAMBANDET med att du slutade med din Fontex-medicinering och dina besvär ter sig alltför tveksam. Här måste man nog tänka till på skarpen.

Det ter sig rimligt att släppa tanken på allergi, även om man hittar en känslighet hos dig för pollen, och börja fundera på ANDRA autoimmuna sjukdomar som kan debutera i din ålder. Ledsjukdomar och inflammatoriska reaktioner kan mycket väl debutera efter en förlossning och dessa blockeras naturligtvis av kortison men återkommer när du släpper dosen. Vänd dig till en erfaren specialist i intermedicin eller en erfaren reumatolog för en bedömning där du förutsättningslöst berättar vad du upplevt. Genom att tänka i nya banor kan det gå att finna en helt annan förklaring till dina besvär än vad du och doktorerna har tänkt sig från början.

 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress