Ange ditt sökord

Annons:

Man (21) upptäckte för flera år sedan eksem på sin penis

Det var på ovansidan vid roten och kliade oerhört mycket emellanåt. Jag vågade inte berätta för någon och jag gick heller inte till någon mottagning. Eksemet började tyna bort vid roten men flyttade sig istället uppåt. Senare spred det sig ner på undersidan och även till pungen. När jag så småningom gick till en ungdomsmottagning, fick jag egentligen inte så mycket information, men doktorn gav mig recept på Kenacutan. Receptet räckte till tre tuber, som jag skulle smörja in två gånger om dagen. Efter ett år hade alla tuber tagit slut och läget hade förbättrats. Dock hade jag kvar en del så jag gick till mottagningen igen. Då fick jag en annan läkare som sade att det inte var någon könssjukdom, och absolut inte herpes när jag frågade om det. Jag fick fler tuber Kenacutan och även av en starkare variant. Han sade att jag inte fick använda salvan i mer än fem veckor och förklarade att den utom att hjälpa till att läka gjorde huden tunnare. Nu har jag lite av eksemet kvar, men om jag stryker på mer salva (de fem veckorna har gått ut) så tror jag det försvinner. Det stora problemet nu är en röd nyans, som syns ganska tydligt, på pungen och nedsidan av penis. Från början trodde jag att det var en del av eksemet, men tydligen är det pga salvan. Finns det något man kan göra åt detta? Jag känner mig lite panikslagen ibland. Jag har aldrig haft sex och det känns som att jag aldrig kommer att få ha det om det röda inte försvinner.

Skrivet av Anders Hallén…
Din beskrivning låter som envist eksem i underlivet och det är inte ovanligt. Eksemet har inte med smitta att göra. Det kan vara så att du har en eksembenägenhet i denna hud så att eksemet kan återkomma efter att du behandlat bort det. Så jag är inte säker på att du just nu skall behandla längre tid.
Jag är osäker på det du beskriver som den röda färgen. Huden på pungen, men också på penis undersida, är normalt lite rödare. Eftersom jag inte exakt vet vilka kortisonsalvor du fått och hur du nyttjat dem, kan jag inte värdera risken för att du skulle fått en hudförtunning som gör att huden ser rödare ut. Efter så långdragna besvär, som krävt så mycket behandling, tycker jag att du skulle få träffa en hudläkare. Be om remiss eller sök privat om du kan det.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: