Man (21) upptäckte för flera år sedan eksem på sin penis

Man (21) upptäckte för flera år sedan eksem på sin penis

Man (21) upptäckte för flera år sedan eksem på sin penis

Det var på ovansidan vid roten och kliade oerhört mycket emellanåt. Jag vågade inte berätta för någon och jag gick heller inte till någon mottagning. Eksemet började tyna bort vid roten men flyttade sig istället uppåt. Senare spred det sig ner på undersidan och även till pungen. När jag så småningom gick till en ungdomsmottagning, fick jag egentligen inte så mycket information, men doktorn gav mig recept på Kenacutan. Receptet räckte till tre tuber, som jag skulle smörja in två gånger om dagen. Efter ett år hade alla tuber tagit slut och läget hade förbättrats. Dock hade jag kvar en del så jag gick till mottagningen igen. Då fick jag en annan läkare som sade att det inte var någon könssjukdom, och absolut inte herpes när jag frågade om det. Jag fick fler tuber Kenacutan och även av en starkare variant. Han sade att jag inte fick använda salvan i mer än fem veckor och förklarade att den utom att hjälpa till att läka gjorde huden tunnare. Nu har jag lite av eksemet kvar, men om jag stryker på mer salva (de fem veckorna har gått ut) så tror jag det försvinner. Det stora problemet nu är en röd nyans, som syns ganska tydligt, på pungen och nedsidan av penis. Från början trodde jag att det var en del av eksemet, men tydligen är det pga salvan. Finns det något man kan göra åt detta? Jag känner mig lite panikslagen ibland. Jag har aldrig haft sex och det känns som att jag aldrig kommer att få ha det om det röda inte försvinner.
Skrivet av Anders Hallén...
Din beskrivning låter som envist eksem i underlivet och det är inte ovanligt. Eksemet har inte med smitta att göra. Det kan vara så att du har en eksembenägenhet i denna hud så att eksemet kan återkomma efter att du behandlat bort det. Så jag är inte säker på att du just nu skall behandla längre tid.
Jag är osäker på det du beskriver som den röda färgen. Huden på pungen, men också på penis undersida, är normalt lite rödare. Eftersom jag inte exakt vet vilka kortisonsalvor du fått och hur du nyttjat dem, kan jag inte värdera risken för att du skulle fått en hudförtunning som gör att huden ser rödare ut. Efter så långdragna besvär, som krävt så mycket behandling, tycker jag att du skulle få träffa en hudläkare. Be om remiss eller sök privat om du kan det.
Teman: 
 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress