Ange ditt sökord

Annons:

Mörk leverfläck

Hej! Jag har en mörk leverfläck på min hand. Den är inte till besvär mer än att den är där. Den är från nästan svart till en jämn övergång till brunt på kanterna. Mina frågor är om man kan ha svarta leverfläckar? Och är det jag beskrev ett cancersymtom? Philip, 16 år

Redan din ålder talar mot att du skulle ha hudcancer - även om det inte är omöjligt. Visst kan pigmentfläckar se svarta ut och ändå vara ofarliga. Det du beskriver är knappast en cancerfläck. Tidiga tecken på pigmenttumör i huden är 1. en fläck som ändrar sig snabbt och breder ut sig i hudens plan; 2. fläcken blir oregelbunden i kanten; 3. det uppkommer flera färger i fläcken - inte bara en eller två utan tre - fyra. Blödning och klåda är senare tecken på tumöromvandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: