Ange ditt sökord

Annons:

Mår så dåligt!!!

Jag är en tjej på 25 år som gått igenom för mycket känns det som! Jag har alltid haft lätt för att få ont i magen och bli nervös över saker men nu har jag bara sån fruktansvärd ångest hela tiden. Jag har bott ihop med en idiot som utsatt mig både för flertalet våldtäkter, psykisk och fysisk misshandel, tog mig därifrån levande som tur är!
Sen dess har jag svår dödsångest. Jag är livrädd för att dö istället för att vilja ta livet av mig. Det har varit bättre i perioder men nu är det riktigt dåligt igen, känns som ångesten sitter på olika ställen varje gång, Ett tag hade jag ont vid hjärtat, och hjärtat slår även konstigt , vet ej om det är normalt?
Och idag har fått ont i ansiktet, i huden på vänster sida, vet ej om det är något fel på mig eller om man kan få det av ångest och stress?
Väldigt tacksam för svar!!!!

Du beskriver dig som en person som alltid har haft lätt för att bli nervös men att du idag brottas med en ångest som finns där hela tiden. I ditt mejl kopplar du ångesten till saker du har gått igenom/upplevt. Du har levt med en idiot som har behandlat dig på ett fruktansvärt sätt.Vi håller verkligen med om att du har gått igenom för mycket. Du frågar om det är något fel på dig eller om det kroppsliga besvär du känner kan bero på ångest och stress?

När en människa drabbas av svåra saker och inte hinner med, eller förmår, att bearbeta dessa så kommer ofta en reaktion. Hur vi människor reagerar är individuellt. Du reagerar med ångest och sedan olyckan i duschen med dödsångest. Det kan ofta vara, som du beskriver, att ångesten kommer och går. Man har bättre och sämre perioder. Det är även ofta så att ångest ger upphov till fysiska reaktioner. Du beskriver flera som troligen bottnar i ditt psykiska mående. För att vara säker kan det vara värdefullt att låta läkarundersöka sig så att fysiska orsaker/sjukdom kan uteslutas. En läkare kan hjälpa dig vidare gällande en eventuell diagnos och behandling. Vi är inte läkare, och varken kan eller får ställa en diagnos, men det går inte att undvika att tänka på något som heter Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Här är en länk som handlar om denna problematik - Länk till PTSD . Du kanske känner igen dig? Det viktigaste är ändå att du söker professionell hjälp.
Med det professionella stödet kan det bli möjligt att bearbeta det du har gått igenom som, i sin tur, kan dämpa din ångest. Vidare kan du också lära dig hantera din ångest och lära dig att hur du ska göra för att bli av med den.

Vi tycker att du ska söka hjälp för din ångest. Det kan du göra hos läkare på vårdcentral eller direkt på den psykiatriska öppenvårdsmottagning du tillhör. Behandlingen av ångest är vanligtvis medicin och/eller samtalsterapi. Vi vet inte var du bor, men om du i avvaktan tid hos en professionell samtalskontakt behöver prata om den psykiska och fysiska misshandel som du varit med om kan du till exempel ringa Kvinnofridslinjen, tel: 020-50 50 50 www.kvinnofridslinjen.se . Bor du i Stockholm finns en mottagning med professionell hjälp vid Kriscentrum för kvinnor. Jourtelefonen kan man nå dygnet runt 08/429 99 40.

Vi hoppas att dessa rader kan vara ett stöd för dig och en uppmuntran att söka vidare hjälp. Du har gått igenom flera traumatiska saker och det är inget konstigt med att du mår dåligt, men med ett bra stöd hoppas vi att du kan komma igen och må bättre. Du är varmt välkommen att ringa till oss på Nationella hjälplinjen om du vill prata med någon utomstående. Vi har telefonnummer 020-22 00 60 och har öppet 13.00-22.00 alla dager.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Publicerad: 9 april, 2009

Liknande frågor

Sömn & Stress

Misstänker att anhörig kommer bli utbränd

Hej! Jag tror att min syster kommer att bli utbränd. Hon är ständigt trött, vissa nätter sover hon ingenting, hon är väldigt lättirriterad och ojar sig över att hon har så mycket att göra. Jag har själv gått in i väggen och det är som att jag ser mig själv innan det hände. Hon vägrar lyssna på mig när jag säger att hon måste lugna ned sig. VAD bör man göra som anhörig om man känner någon som man tror är på väg att bli utbränd? Nicole, 36

Sömn & Stress

Sömnproblem vid skiftarbete

Jag jobbar 4 skift, sover dålig ca 3 till 4 timmar när jag jobbar natt (5 nätter). Somnar lätt när jag kommer hem men vaknar efter 3 till 4 timmar och kan inte somna om. Har försökt med det mesta, såsom motion, kallt i sovrummet, hörselproppar, mörkt i rummet, men inget hjälper. Vad ska jag göra? Hälsningar, Trötter

Sömn & Stress

Sömnmedel vid sömnapné?

Är det farligt att ta sömnmedel om man har sömnapné? Juan, 45

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!