Ange ditt sökord

Annons:

Mår dåligt av att sluta röka

Jag har slutat röka för 17 dagar sedan...jag har mått jättedåligt, och gör fortf! Magen beter sig
konstigt, känner mig illamående, trött, och orkeslös;( Är detta normalt? Har tagit prover, som
alla visar normala värden...vilket är skönt! Men jag kan ändå inte förstå varför jag mår såhär
konstigt? Bästa hälsningar//Malin (37år)

Malin,

Vid ett rök- eller snusstopp mår de allra flesta mer eller mindre dåligt på olika sätt under upp till tre veckor pga. nikotinabstinensen. De vanligaste besvären är sug efter nikotin, irritabilitet, rastlöshet, frustration, ilska, oro, ångest, koncentrationssvårigheter och ökad aptit. Dessa besvär brukar börja under andra dygnet efter rök- eller snusstopp. Även andra typer av besvär kan förekomma och en del av dessa kan pågå betydligt längre tid än den vanliga abstinensfasen. Om illamåendet beror på att du är förstoppad (en del rökare ”kickar igång” sin mage med en cigarett och kaffe på morgonen) kan du på apoteket köpa något milt laxerande. Dessutom är ökad fysisk aktivitet bra för att hålla magen igång. Det är dessutom det viktigaste för din framtida hälsa när du nu undanröjt rökningen.

Mvh

PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 18 april, 2011

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: