Ange ditt sökord

Annons:

Många röda prickar på fötterna

Hej!
Jag har ansamlingar av röda prickar på mina fötter.
Som barn hade jag s.k Atopiska vinterfötter.
För ett par år sedan fanns prickarna på ovansidan av foten, alldeles innan tårna, men har sedan spridit sig bakåt och nu upp en bit på smalbenet. Jag anar att uppkomsten av detta har att göra med dålig fothygien. Jag har varit på hälsocentral och där sa dom att det inte var någon svampinfektion (det är heller ingenting mellan tårna). Det kliar inte och jag tvättar numera fötterna väldigt noga. Den svamp-salva jag fick rekommenderad på apoteket fungerade inte alls.
Finns det något sätt att bli av med dom här prickarna?

Utslag pga dålig fothygien kan förekomma, men jag tror detta inte är nåt större, generellt problem i Sverige. Vad man kan tänka på ifall man har fotbesvär är att använda bomullsstrumpor och lite luftigare skor så att fötterna/huden kan andas och inte använda t.ex gymnastikskor hela dagarna.
Precis som Du skriver brukar fotsvampsinfektion gärna starta mellan tårna, för att sen sprida sig uppåt foten, och det verkar inte stämma. Jag har lite svårt att via webben säga exakt vad Du har drabbats av. Då Du beskriver Dina besvär som "prickar" skulle det kunna vara en hårsäcksinflammation? Brukar kunna sitta på underbenen, och gärna bli värre ifall man kliar på benen eller strumporna nöter mot håret. Ett enkelt sätt är att pröva Propyless från Apoteket, som är en mjukgörande hudlotion med propylenglykol (vilket ger det en svamp- och bakteriehämmande effekt). Ha vanlig fothygien och använd den gärna morgon och kväll. Blir Du inte bättre på några veckor, får Du låta en läkare titta på Dina utslag. Lycka till
/ Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 14 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: