"Luckydragon" (kvinna 24) lider av acne på rygg, bröst samt i ansiktet:

"Luckydragon" (kvinna 24) lider av acne på rygg, bröst samt i ansiktet:

"Luckydragon" (kvinna 24) lider av acne på rygg, bröst samt i ansiktet:

Jag hade inte problem med acne i tonåren, utan det bröt ut i 20-årsåldern. Jag behandlar huden med benzoylperoxid samt äter tetracykliner för andra gången. Jag har även använt dalacin kutan lösning i tre omgångar, samt differin i en omgång. Varken Dalacin eller Differin ger någon större effekt, men benzoylperoxid hjälper hyggligt och vid förra tetracyklinbehandlingen höll sig aknen borta i ungefär ett halvår. Nu undrar jag: 1. Brukar vuxenakne ge med sig med tiden? 2. Jag hör ibland att tillskott av zink, b-vitaminer och mycket vatten ska hjälpa mot akne. Har du haft patienter som vittnat om att det kan stämma, eller är det bara båg? På senare tid har man väl börjat omvärdera uppfattningen att akne inte har något samband med kosten? Jag är vegetarian, kan det medföra en ökad benägenhet för akne? 3. Kan akne förvärras av tvättmedels- eller kemikalierester i kläder och lakan? 4. Förvärras akne om huden irriteras, t ex av peelingkrämer eller stickiga eller hårda kläder och handdukar?
Skrivet av Anders Hallén...
1. Din akne startade lite senare än tonåren vilket är vanligt - akne är inte någon tonårssjukdom om än vanligast då. Även sen akne brukar läka ut, men det är alltid omöjligt att förutsäga när det sker. Man kan få en antydan genom att kontrollera om det finns långdragen akne i familjen.
2. Det saknas vetenskapliga belägg för att kosttillskott av olika slag skulle ha effekt. Inte heller torde din vegetariska kost spela någon roll.
3. Det krävs en urusel tvättmaskin för att det skall bli tvättmedelsrester kvar som spelar roll. Och i så fall ger de mer eksem-irritation än akne.
4. Irritation i sig ger nog inte mycket akne men kan bidra till att försvåra behandlingen, som i sig kan vara irriterande.
Teman: 
 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress