Ange ditt sökord

Annons:

“Leverfläck” på könsdel

Hej!
Någon gång i tidig tonår (runt puberteten) började en sk. leverfläck tona fram på mitt kön. Första fläcken satt på förhuden, i en “klyka” mellan två små blodkärl. Det var mörkt, lite oregelbundet och med små prickar, ca 2-3 mm bred. Naturligtvis blev jag livrädd, men vågade inte visa upp det.Nästan samtidigt kom ytterligare en leverfläck på ollonet – nästan lite fyrkantig och något större (storleken skiftar av naturliga skäl) ca 3-5 mm. Min skräck ökade än mer, men som blyg tonåring med viss övrig kroppskomplex var ett läkarbesök tyvärr aldrig aktuellt.
Inget av dessa märken har under dom 10-15 år som gått vuxit. Emellertid har ytterligare ett litet märke kommit på undersidan av ollonet.
Eftersom jag har asiatiskt påbrå har jag nästan aldrig blivit rödbränd i solen (vad jag vet själv iallafall). På sommaren brukar jag dock få fräknar, men eftersom jag aldrig exponerat könet i solen, så har jag ju naturligtvis funderat över varför dessa märken uppstått. Var nära att gå på undersökning, men efter att ha läst en skräckartikel i en kvällstidning att man i vissa fall tvingas AMPUTERA drabbade kroppsdelar (vilken kanske låter fånigt) har jag dock inte lyckats fatta mod till mig.
Men OM det skulle vara melignt melanom – hur länge kan man gå omkring med sin farliga fläck innan det blir akut? Jag har ju haft två av mina tre fläckar i minst 12 år.

Det här är första gången jag vänder mig till läkare. Hoppas innerligt på svar.
MVH Pricken

Hej!
Du ger en bra beskrivning av hur svårt det kan vara att söka läkare när hudbesvär av olika slag sitter på "privata" kroppsdelar. Du bör förstås fortsätta att försöka bearbeta din skräck och söka hjälp. Din lättnad kommer att vara stor när du vågat söka hjälp.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: