Ange ditt sökord

Annons:

“Lättare” antidepressiva

Har, i februari, fått diagnosen; stressreaktion och sömnstörning med depression. Fick efter ca. 1 månad: Fluoxetine 20 mg kapsel, har fortfarande inte börjat ta dem. Jag bara gråter när någon som vet, är vänlig mot mig. Det räcker att någon frågar hur jag mår, då gråter jag. Hemma, eller om jag möter någon som inte vet, är jag som vanligt, kan prata om allt, har inga gråtattacker. Jag känner press från läkaren att börja ta medicinen, kan ju samtidigt inte gå omkring och gråta så fort någon är snäll mot mig, Min fråga är; är det rättmedicin och styrka som jag fått? Finns det inget "lättare" att börja med? Jag är så rådvill, det skrämmer mig att börja med antidepressiv medicin. Jag går ju inte omkring och gråter hela tiden! Tack, Anita, 61 år

Fluoxetin är det av de nyare antidpressiva (s.k. SSRI)som funnits längst på marknaden. Det finns massor med studier där den antidepressiva effekten finns ordentligt dokumenterad utan rapporterade allvarliga biverkningar. När Du skriver ” lättare” så kan man nog kalla Fluoxetin för ett sådant läkemedel. 20 mg på morgonen är den rekommenderade lägsta dosen. Den har också god effekt på ångest, vilket Du kanske har i kombination med depressionen. Det finns ingen anledning att gå och må dåligt då det finns god hjälp att få i form av antidepressiva läkemedel och/eller terapi.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 28 oktober, 2013

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: