Ange ditt sökord

Annons:

Läkemedel vid pälsallergi

Hej! Vi har precis upptäckt att vår tonåring här hemma är pälsallergier, efter att vi nyligen skaffat katt. Naturligtvis kommer katten byta hem, men jag tänkte fråga om det finns receptfria läkemedel som han kan ta eller om det behöver vara något speciellt utskrivet? Tack på förhand! Eva

Kvinna

Vid pälsdjursallergi är det vanligt med rinnsnuva, kliande röda ögon och nysningar och ibland nästäppa. De flesta som får pälsdjursallergi behöver inte söka vård. Oftast räcker det att undvika kontakt med djur som du är allergisk mot och behandla med receptfria läkemedel. Läkemedelsbehandlingen riktar in sig på symtomen man har. Antihistaminer används både i ögondroppar, nässpray och tablettform för systemeffekt. Första alternativet är antihistamintabletter, komplettera ev. med ögondroppar vid behov. Antihistamintabletter tas några timmar innan man kommer hem till pälsdjuret. Vid nästäppa kan det vara bra att använda kortisonnässpray. Det tar några dagar innan kortisonspray ger full effekt. Vid astmatiska besvär kontakta vårdcentral.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Apotekare - Nahid Månsson
Läkemedelsanvändning och egenvård
Uppdaterad: 10 september, 2020 Publicerad: 10 september, 2020

Liknande frågor

Luftvägarna & Allergi

Alltid nästäppa men inte förkyld

Hej! Jag har någon form av förkylning som aldrig riktigt försvinner. Jag är inte snuvig men får svårt att andas genom näsan då den täpps igen. Speciellt när jag ligger ner för att sova.  Tagit både allergi-prover och till och med HIV-test med negativa resultat.

Luftvägarna & Allergi

Farligt att andas in damm från pellets?

Vi bor i ett hus där det eldas med träpellets och pellets fylls på precis under vår lägenhet och det dammar väldigt mycket varje gång och vi får in det i lägenheten fastän alla fönster och dörrar är stängda. Vi upplever det som ett stoft alternativt väldigt fint damm och jag undrar hur farligt det är att andas in detta? Min sambo har astma och börjar hosta extra mycket varje gång det fylls på.

Är jag pollenallergiker?

Hej! Hur vet jag om jag är pollenallergiker? Jag har hostat som en tok i en vecka samt varit täppt i näsan. Det har även satt sig på stämbanden. Testerna på sjukhuset har jag förstått att man endast kan ta under hösten.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Gratis nyhetsbrev

Få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.