Ange ditt sökord

Annons:

Läkemedel vid pälsallergi

Hej! Vi har precis upptäckt att vår tonåring här hemma är pälsallergier, efter att vi nyligen skaffat katt. Naturligtvis kommer katten byta hem, men jag tänkte fråga om det finns receptfria läkemedel som han kan ta eller om det behöver vara något speciellt utskrivet? Tack på förhand! Eva

Kvinna

Vid pälsdjursallergi är det vanligt med rinnsnuva, kliande röda ögon och nysningar och ibland nästäppa. De flesta som får pälsdjursallergi behöver inte söka vård. Oftast räcker det att undvika kontakt med djur som du är allergisk mot och behandla med receptfria läkemedel. Läkemedelsbehandlingen riktar in sig på symtomen man har. Antihistaminer används både i ögondroppar, nässpray och tablettform för systemeffekt. Första alternativet är antihistamintabletter, komplettera ev. med ögondroppar vid behov. Antihistamintabletter tas några timmar innan man kommer hem till pälsdjuret. Vid nästäppa kan det vara bra att använda kortisonnässpray. Det tar några dagar innan kortisonspray ger full effekt. Vid astmatiska besvär kontakta vårdcentral.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Nahid Månsson
Läkemedelsanvändning och egenvård
Uppdaterad: 10 september, 2020 Publicerad: 10 september, 2020

Liknande frågor

Pollenbesvär trots medicin

Hej, jag är pollenallergiker och jag upplever att mediciner hjälper till viss del, men jag upplever fortfarande besvär. Finns det något mer jag kan göra för att underlätta mina symptom?

Vilken typ av munskydd är bäst?

Hej, nu när det är viktigare än någonsin med munskydd och att hålla avstånd undrar jag vilken typ av engångsmunskydd som anses vara bäst?

Spelar märket på allergimedicinen någon roll?

Min son känner av pollen väldigt mycket och jag undrar hur jag ska tänka när jag köper allergimedicin och behöver tabletter, ögondroppar och nässpray... Spelar det någon roll att de är av olika fabrikat eftersom det sällan finns allt av samma?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: