Ange ditt sökord

Annons:

Kvinnlig student (18) undrar över diagnosen Borrelia:

Hur ställer man diagnosen? Vilka yrkesroller är inblandade och vilka roller har de? Är TBE en förvärrad sjukdomsfas av Borrelia eller hur ser kopplingen ut dem emellan?

Skrivet av Anders Hallén...
Börja med att titta i Nationalencyklopedin och Bra böckers medicinska lexikon, så får du alla basfakta. Borreliadiagnos skiljer sig inte från andra diagnoser: patientens beskrivning av besvären, undersökning av de förändringar som finns och i Borrelia-fallet också ett blodprov, är det som ger diagnos. Vid den tidiga fas som heter erythema migrans är blodprovet inte alltid positivt. Diagnostik av sjukdom är en läkaruppgift. TBE betyder tick borne encephalitis och är en virusinfektion som inte har något med Borrelia att göra, mer än att den överförs till människa via fästing.

Läs mer om Fästingar
Fästingar. Snabb upptäckt – liten risk
Ett fästingbett kan räcka
Fästingar - en video om hur du tar bort den
Hur skyddar jag mitt barn mot fästingar
Tina tror att hon har fått fästingbett. Doktorn svarar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: