Ange ditt sökord

Annons:

Kvinnlig student (18) undrar över diagnosen Borrelia:

Hur ställer man diagnosen? Vilka yrkesroller är inblandade och vilka roller har de? Är TBE en förvärrad sjukdomsfas av Borrelia eller hur ser kopplingen ut dem emellan?

Skrivet av Anders Hallén...
Börja med att titta i Nationalencyklopedin och Bra böckers medicinska lexikon, så får du alla basfakta. Borreliadiagnos skiljer sig inte från andra diagnoser: patientens beskrivning av besvären, undersökning av de förändringar som finns och i Borrelia-fallet också ett blodprov, är det som ger diagnos. Vid den tidiga fas som heter erythema migrans är blodprovet inte alltid positivt. Diagnostik av sjukdom är en läkaruppgift. TBE betyder tick borne encephalitis och är en virusinfektion som inte har något med Borrelia att göra, mer än att den överförs till människa via fästing.

Läs mer om Fästingar
Fästingar. Snabb upptäckt – liten risk
Ett fästingbett kan räcka
Fästingar - en video om hur du tar bort den
Hur skyddar jag mitt barn mot fästingar
Tina tror att hon har fått fästingbett. Doktorn svarar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Varför blev jag röd på benen?

Jag använde ett hårborttagningsmedel på benen igår, men jag blev rödflammig och det sved ganska länge. Varför blev det så? Känner mig jätteorolig att det ska hända igen.

Hud & Hår

Lusmedel vid känslig hårbotten

Nu verkar det vara många barn i skolan som har löss och jag undrar vad jag ska tänka på om jag skulle behöva köpa medel till barnen? Kan man behandla förebyggande? Min son har känslig hårbotten.

Hud & Hår

Tips för torra händer?

Nu är vintern på ingång och jag får så mycket besvär med torra och spruckna händer. Jag tycker ändå att jag är flitig på det här med att smörja in mig, men handspriten gör det inte heller mycket bättre. Nu har jag även börjat få problem med fnasiga nagelband som spricker. Har du någon nagelbandsolja som du rekommenderar?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: