Ange ditt sökord

Annons:

Kvinnlig student (18) undrar över diagnosen Borrelia:

Hur ställer man diagnosen? Vilka yrkesroller är inblandade och vilka roller har de? Är TBE en förvärrad sjukdomsfas av Borrelia eller hur ser kopplingen ut dem emellan?

Skrivet av Anders Hallén...
Börja med att titta i Nationalencyklopedin och Bra böckers medicinska lexikon, så får du alla basfakta. Borreliadiagnos skiljer sig inte från andra diagnoser: patientens beskrivning av besvären, undersökning av de förändringar som finns och i Borrelia-fallet också ett blodprov, är det som ger diagnos. Vid den tidiga fas som heter erythema migrans är blodprovet inte alltid positivt. Diagnostik av sjukdom är en läkaruppgift. TBE betyder tick borne encephalitis och är en virusinfektion som inte har något med Borrelia att göra, mer än att den överförs till människa via fästing.

Läs mer om Fästingar
Fästingar. Snabb upptäckt – liten risk
Ett fästingbett kan räcka
Fästingar - en video om hur du tar bort den
Hur skyddar jag mitt barn mot fästingar
Tina tror att hon har fått fästingbett. Doktorn svarar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: