Ange ditt sökord

Annons:

Konstigt eksem på ena benet

Hejsan! Har letat runt på er sida för att se om jag kan hitta något liknande mina utslag, men inte kunnat finna något. I sept -03 fick jag 2 katter av en vän. Det visade sej att de hade kattloppor vilket jag inte upptäckte förrän jag själv blev biten ett par ggr (katterna är nu sanerade och har inga loppor längre). Främst fick jag loppbett på ena smalbenet, ca 5-6 st + 2-3 st bett på ena låret. Jag tål inte insektsbett och brukar få stora hårda inlammatoriska svullnader som jag tar Betapred för. Av de betten jag fick på låret svullnade jag upp och fick inflammation. Däremot reagerade jag normalt på de betten jag fick på framsidan av smalbenet, alltså bara med rodnad, svullnad, kli och sen försvann det. Däremot ville det inte sluta att klia på smalbenet och det har bildats eksem. Jag försökte själv att behandla med receptfri Hydrokortisonsalva, men detta har inte hjälpt. Den 2 jan -04 var jag hos läkare, men denna förstod ingeting och gav mej Emovat + Atarax. Blir inte hjälpt av detta alls och har funderat lite själv på vad det kan vara. Jag har aldrig haft eksem förut och detta kom markant i samband med loppbetten och finns enbart i den arean där betten blev, dock inte på låret. Kan lopporna ha fört med sej något slags kvalster, skabb el. liknande? Bör jag söka läkare igen för ev. hudprov? Vad kan det vara?

På din beskrivning låter det som du fått kroniska eksemfläckar på grund av klådan efter insektsbett - så kallad neurodermit. Man måste vid neurodermit bryta klådcirkeln man kommit in i och för det fordras ofta en starkare kortison-salva än receptfri hydrokortiosn. Läs mer om Neurodermit i dermatologens patientinformation här på vår hemsida.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: