Ange ditt sökord

Annons:

Konstiga kliande röda utslag

Hej
Jag har under en period på cirka 1,5 år fått konstiga utslag periodvis. De bryter ut främst på underbenen på mig och börjar som röda prickar som efter nån dag är illröda och stora som en 50-öring. Om man stryker över utslaget så känner man en upphöjning, hård, och det ser ut som små blåsor eller nässelutslag i mitten, lite gulaktigt, som framträder när man stryker över utslaget. De kliar under någon dag, andra dagen, framföra allt när det är varm t.ex. när jag sover. Efter några dagar börjar de försvinna, men det kan ta några veckor innan de är helt borta. Jag kan vara utan utslag i några veckor eller månader och sedan börjar det om. Jag tror att de kommer när jag är förkyld. Förutom på benenen så har jag fått utslagen på magen, ryggen och i armhålan. Vad kan det vara?

Svar till signaturen Kvinna 36 år.
Det finns ett reaktionssätt i huden som ger utslag som kallas erythema multiforme (EM). Dessa utslag ses som rodnade litet upphöjda 1-3cm stora förändringar som ofta ser ut som en måltavla, mörk ring längst ut, sedan en ljusare zon och så mörk "prick" eller liten blåsa i mitten. EM är ett reaktionssätt på bland annat infektion, allra vanligast en herpes simpex-infektion. Får du kanske en munherpes när du blir förkyld? Om man kan påvisa en herpesinfektion som ger EM kan man få speciell medicin (aziklovir) som då förhindrar eller lindrar uppblossningen av EM. Andra orsaker till EM är läkemedel, sol, andra infektioner eller annan bakomliggande sjukdom. Ofta hittar man ingen orsak.
Erythema multiforme är ofarligt om det ej blir alltför utbrett. Vid utbredda utslag, feber och sårbildning på slemhinnor är EM en allvarlig sjukdom som fordrar omedelbar läkarvård.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 22 april, 2002 Publicerad: 22 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: