Ange ditt sökord

Annons:

Konstiga “blåsor” på händerna

Hej !
Jag har problem med huden på mina händer.
Först så blir det en liten ömmande punkt, med en liten rodnande bula, ca. 1-2mm stor.
Efter nån dag ser det ut som en liten finne med en vit prick i mitten. Därefter så får jag hudavfall (lös hud) som flagnar i området.
Förekommer mest runt tumme och pekfinger på bägge händerna.
Det är till och från någorlunda bra, men aldrig helt bra.
Huden känns väldigt torr utan att vara sprickfärdig.
Kan det vara så att det finns någon slags hudsjukdom som kan orsaka dessa symtom eller ska man söka i mina tidigare yrken?

Lite svårt att exakt säga vad som orsakar Dina besvär.

1/ Det skulle kunna vara en lättare hudinfektion, som kan uppkomma eftersom huden tycks vara torr och sprucken.
2/ Hade det varit mer eksemartade besvär borde det varit mer klåda och mer utbrett, och inte bara en bula i taget.
3/ Man skulle kunna tänka sig en psoriasisvariant (långsökt) som kallas för PPP. Sitter på lite fel plats (vanligen centralt i handflator) och drabbar nästan uteslutande bara rökare, och med kvinnlig övervikt.

Så - jag tror inte Du blir så mycket klokare i att söka svaret på hudbesvären i tidigare arbeten. Behandla den torra huden, så stärks huden och undvik för mycket handtvätt och retande ämnen. Blir det inte bättre, får Du visa händerna för Din vårdcentral/husläkare för hjälp.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: